Изглежда, че много хора на Запад днес са привърженици на

...
Изглежда, че много хора на Запад днес са привърженици на
Коментари Харесай

Защо все повече хора в развитите икономики копнеят за социализъм?

Изглежда, че доста хора на Запад през днешния ден са последователи на социализма, съдейки по все по-честото споменаване на тази политическа система от разнообразни групи деятели по новините, написа икономистът Робърт Барън в нова публикация. Може би последователите на тази система мислят, че има способи за основаване на благосъстояние, които не включват отговарянето на потребностите на останалите на пазара.

Вероятно не е случайност, че мнозина през днешния ден са живели животите си в система на фиатни (т.е. наложени от закона, а не основани на пазарите пари, обезпечени от действителни активи) пари. Преди съвсем половин век Съединени американски щати скъса всички връзки сред $ и златото. Това беше направено от другите водещи страни преди още повече време. В резултат на това през днешния ден живеем в свят, в който основаването на благосъстояние от мнозина се преглежда като нещо извънредно елементарно - задоволително е просто парите да се напечатат.

В подобен свят за какво да нямаме социализъм? Все отново, даже и да ни свършат парите, постоянно просто можем да създадем нови?

Митът за неограничените пари и безкрайните запаси

Паричната система до 1971 година беше разводнена вариация на златния стандарт. След това Съединени американски щати загърби задължението си да поддържа съответствие сред $ и златото от 35 $ за унция. Но златото в действителност обезпечава солидна връзка сред една валута и действителността, за която малко на брой осъзнаваха. Благодарение на нея беше ясно, че благосъстоянието се построява, а не се изобретява от нищото, тъкмо както златото не може да бъде сътворено от въздуха.

Но фиатните пари могат да бъдат създавани от нищото, освен това в големи количества. Колкото по-дълго фиатните пари се употребяват, толкоз по-лесно човек може да повярва, че всичко може да бъде несметно, тъй като въпреки всичко всяка стока се купува с пари, а самите пари, наподобява, в никакъв случай не свършват. Така хората, които познават единствено тази парична система, скоро стартират да желаят " гратис " опазване на здравето и " гратис " висше обучение.

И за какво не? Неограниченото парично предложение ще заплати за тях. В тази Небивала земя елементарно се промъкват концепциите за загърбване на изкопаемите горива от страна на тези, които не схващат по какъв начин работи стопанската система. Но, наподобява, човек не е задължен да е осведомен с техническите ограничавания, тъй като няма механически ограничавания.

" Варварската светиня " (златото) в предишното е ограничавала паричното предложение и по този метод предлагането на използваеми средства. Но то към този момент е сменено от безкрайното количество фиатни пари. Сега наподобява, че неограниченото вкупом търсене може да бъде финансирано от също толкоз неограничени фиатни пари, които да основат свят на изобилието.

Фиатните пари обръщат света с краката нагоре

Психологическият резултат от живот в системата на фиатни пари не може да бъде недооценен. За доста хора те обръщат визиите за света наобратно. Така да вземем за пример финансовият триумф наподобява като " доказателство " за употребата на масите от някого, а към този момент не е мотив за горделивост. А когато благосъстоянието се основава единствено с клика на мишката, наподобява, че единствено Ебънизърд Скрудж ще откаже да заплаща за следващата държавна стратегия. Затова хората са склонни да си мислят, че единствено алчността и жестокостта стоят сред нас и всеобщия разцвет.

Това е повода, заради която фиатните пари са толкоз подривни за обществения ред. В система на постоянни пари всяка нова разходна стратегия на държавното управление може да бъде осъществена единствено посредством увеличение на налозите, увеличение на дълга или намаление на други разноски. Съществува действителна цена на всяка от тези благоприятни условия.

Печатането на пари също има своята цена, само че тя е невидима. Човек не вижда неправилните вложения, до които разходването им води. Дори и повишаването на цените след основаването им се случва със закъснение и не е отмерено разпределено в стопанската система, поради резултата на Кантийон, при който първите получатели на парите могат да заплащат за артикули и услуги на старите им цени, а за идващите консуматори, до които доближават новите пари, се повишават и цените. Но даже и тогава малко на брой свързват възходящите цени с паричното предложение.

Възстановяването на стабилната парична система обаче ще е мъчно начинание. Както би споделил анимационният воин Пого: " Срещнахме се с врага и той сме ние. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР