Изглед към ски влека Заека Премиерът Бойко Борисов е наредил

...
Изглед към ски влека Заека Премиерът Бойко Борисов е наредил
Коментари Харесай

Борисов нареди Горанов да даде пари за лифта Заека


Изглед към ски влека " Заека "

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да даде средства за ремонт на държавния ски въжен превоз " Заека " на Витоша, който от 2010 година не работи поради опустошения по време на стихия. Това излиза наяве от оповестената стенограма след държавното съвещание в четвъртък, на което бе утвърдена актуализацията на проекта за ръководство на парк " Пирин " и в този подтекст е разисквано и положението на държавния ски влек на Витоша.

Какви средства ще се нужни за възобновяване на работата на лифта занапред ще излиза наяве, откакто притежателят му – спортното министерство, създаде капиталов план за ремонта.

Ски влекът не работи от 2010 година, когато стихия изтръгва последните му четири стълба. Част от тях са изтръгнати дружно с бетона и с елементи от скалата, което не разрешава възобновяване им на същото място, изяснява по време на съвещанието на Министерския съвет спортният министър Красен Кралев.

" За да се възвърне влекът, би трябвало да се създадат редица процедури. Освен това, ние не разполагаме със уреди като ратраци, които да поддържат пистите и с цел да се извърши реорганизация. Разбира се, такава би могла да бъде осъществена, само че, първо, би трябвало да създадем повсеместен механически разбор на положението на оборудването, прединвестиционно изследване да бъде направено, на база на което да се актуализира проектът за ръководство на Природен парк " Витоша “, тъй като би трябвало тези стъпки да се изместят, примерно, с 20 метра настрана, което постанова изменение на трасето ", добавя Кралев.

Той напомня, че сега в процедура на разглеждане е актуализация и на проекта за ръководство на парк " Витоша ", в чиято територия попада ски влекът, и такава корекция може да бъде вкарана.

" Аз предлагам на сътрудниците да ти възложим да го вкараш в проекта за ръководство. Ако не можеш или няма държавно дружество, което да го стопанисва, да го дадем на общината, да имат общински предприятия, да го вкараме при Красимир Вълчев децата да се образоват по стратегии, да вървят да карат ски и да употребяват тази природа на Витоша. Така че, да ни дадете проект, а не държавното оборудване с паднали стълбове, със скъсани въжета да чакат по кое време ще се пребие някой там. Предложете ни вид – държавно, общинско, на Министерството на образованието и науката, на спорта, съвместно… ", декларира Бойко Борисов.

Той приканва Горанов да се включи в дебата и финансовият министър предлага " тъй като лифтовете са транспортни уреди, да включим и Московски (транспортният министър Ивайло Московски- б. ред.) в цялата работа.

Борисов се възползва от думите му и добавя, " тъй като се включваш в полемиката, Министерството на финансите да обезпечи напълно финансово плана ". " За което сме доста признателни ", бързо прибавя Красен Кралев.

Преди да бъде развален, лифтът " Заека " бе предан чартърен на концесионера на ски оборудванията на планината край София " Витоша ски ". След повредата изтича договорът с сдружението, за което се счита, че е обвързвано с концесионера на ски зоната в Банско " Юлен " посредством акционера в Първа капиталова банка Цеко Минев. След това спортното министерство прекъснати процедурите за отдаване чартърен на всички свои уреди на на Витоша, измежду които и инсталацията за неестествен сняг на пистата " Витошко лале ", заради което на процедура сега жителите на София не могат да карат ски в непосредствена непосредственост до домовете си..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР