Изгарянето на боклука в София ще отделя по 13 тона

...
Изгарянето на боклука в София ще отделя по 13 тона
Коментари Харесай

Изгарянето на боклука в София ще замърсява въздуха колкото 90 000 коли

Изгарянето на боклука в София ще отделя по 13 тона фини прахови частици годишно. Това сочи изследва на Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз, направено на база обществено наличната информация от процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда за новата апаратура за изгаряне на отпадъците на София в Топлоелектрическа централа София.

Официално оповестените излъчвания от 13 тона ФПЧ10 се равняват на малко над 35 кг. прахуляк на ден. Това е количеството генерирано от малко над 90 000 автомобила със стандарт на излъчванията на мотора Евро 4 (каквито съгласно изследвания са преобладаващото количество коли в София).

Ако се вземе стандартът Евро 3, въведен през 2000 година броят коли, отделящи такива количества ФПЧ10 би бил малко над 45 000. За сведение – общият брой на колите в придвижване всекидневно в София е сред 300 и 400 хиляди Средният пробег на лек автомобил, който е взет пред тип в изследването е 15 километра дневно.

Във връзка с разискването за евакуиране на нов заем за строителството на инсталацията за изгаряне на боклуци, от самодейността задават въпроса към кмета на София Йорданка Фандъкова – по какъв начин при така и така влошеното качество на въздуха в София, бихме позволили в допълнение замърсяване на града?

Освен това в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда въобще не са посочени излъчванията на още по-вредните и рискови ФПЧ 2,5 микрона.

Общественото разискване по процедурата ще се състои на 28 февруари.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР