Издирването на безследно изчезналата аржентинска подводница в Южния Атлантически океан

...
Издирването на безследно изчезналата аржентинска подводница в Южния Атлантически океан
Коментари Харесай

Издирването на “Сан Хуан” навлезе в критичен етап

Издирването на безследно изчезналата аржентинска подводница в Южния Атлантически океан доближи сериозна фаза, защото съгласно изчисленията привършва кислородът за 44-членния екипаж, заяви боен представител, представен от Ройтерс.
Подводницата “Сан Хуан ” изчезна на 15 ноември при осъществяване на рутинна задача и от този момент връзка с нея. Десетки самолети и кораби бяха задействани в търсенето й, до момента в който обезверени родственици на моряците чакат вести за хода на интервенцията.

Ако строената в Германия при започване на 80-те година на XX в. подводница е потънала или заради друга причина не може да се издигне на повърхността, кислородът за екипажа й ще стигне за към 7 денонощия.

“Навлизаме в сериозна фаза поради кислорода. Не сме имали контакт с нищо, което може да е “Сан Хуан ”, съобщи представителят на военноморските сили на Аржентина Енрике Балби. Той добави, че се проучва мощен звук, регистриран след изгубването на подводницата. Той е уловен сред един и пет часа след изгубването на връзка с плавателния съд, на към 60 км северно от последната му известна позиция. Балби отхвърли да посочи дали се допуска детонация или друга изключителна обстановка. “Изпращаме в този регион, който съответствува с маршрута на “Сан Хуан ” от Ушуая до Мар дел Плата, кораби с хидролокатори ”, сподели още той.

Междувременно десетина страни, в това число Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция и Германия и страни от района са се присъединили в избавителната акция, в която вземат участие 4000 души. Американските Военноморски сили са изпратили две подводни апарата, които употребяват сонар, с цел да получат “картина ” на морското дъно. Изследователски летателен уред на US галактическата организация НАСА също търси “Сан Хуан ”. Самолетите са проучили към 500 000 кв. км от морската повърхнина, само че огромна част от тази повърхност не е тествана от лодки и кораби. В първите дни интервенцията бе възпрепятствана от неприятни метеорологични условия, а след малко възстановяване на времето през вчерашния ден още веднъж се очакваше то да се утежни.

“Подводницата евентуално е на морското дъно, защото механизмът за издигане на повърхността се е развалил или просто не е бил задействан от никого от екипажа ”, счита проверяващият специалист Фернандо Моралес. “На този стадий считаме, че “Сан Хуан ” е на дъното, защото не може да изплува ”, означи още той.

 MILITARY: Argentinian submarine rescue mission
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР