Седмица преди изборите 2 в 1 ви срещаме с един

...
Седмица преди изборите 2 в 1 ви срещаме с един
Коментари Харесай

Тя е кандидат за евродепутат.. от Испания: Коя е българката Ева-Мария Попчева?

Седмица преди изборите 2 в 1 ви срещаме с един от българските претенденти за евродепутати, само че не от родната листа, а от испанската. Макар че през по-голямата част от живота си разделя времето си сред Германия, Белгия и Испания - тя има единствено българско поданство и се бори гласът на българите в Европа да бъде чут. 

Ева-Мария Попчева напуща България преди 26 години, с цел да сбъдне фантазията си и да учи в Германия. Тогава е единствено на 18 години. Родена е в Пловдив, татко ѝ е юрист, а майка ѝ инженер. Завършва право в Германия и отпътува на специализация в Барселона. В Испания остава сърцето ѝ, а към този момент 4 години е и евродепутат от Народната партия в родината на Сервантес. Между борбите на политическия терен в Брюксел сбъдва и още една фантазия - става майка на наследник. Сега е устремена към 2-ри мандат в Европейския парламент. 

" Ако си добър в работата си, уповавам се аз да съм, можеш да промениш доста неща. И това бих споделила, по някакъв метод те прави малко подвластен. Защото е прелестно чувство, в случай че си свършиш добре нещата - можеш да предизвикаш смяна. Но ще би трябвало да питате мъжа ми... той може да е на друго мнение ", споделя Ева-Мария Попчева, претендент за евродепутат в Испания.

Това е огромна опция да можеш да пътуваш свободно, да учиш, да работиш в Европа. Как вие през 90-те успяхте да заминете и да учите в Германия?

Фрайбург е един от най-хубавите университети в Германия за право и по тази причина желаех да изучавам там.

Едно е да искаш, друго е да можеш. Вие по какъв начин успяхте да стигнете до такава степен, когато не бяхме в Европейски Съюз, трябваха визи, пари?

Тогава бяхме асоциирани към Европейски Съюз. Тоест нямаше потребност от визи, само че бюрокрацията беше много огромна с всички тези преводи и по този начин нататък. С татко ми отидохме с рейс. Беше едно огромно и дълго пътешестване, тъй като тогава не се пътуваше със аероплан, имаше доста малко полети и беше доста скъпо. И като стигнахме Фрайбург за мен всичко беше доста ново. Бях единствено на 18 години.
Обаче бързо привикнах. Ние българите сме много открити хора и сме доста адаптивни.

И в този момент вие решавате проблемите в Испания. Те и в България не са малко. Някога мислили ли сте да се занимавате и с българска политика?

Мислила съм го. Защото мисля, че европейската политика е мъчно да се раздели от националната. Всички национални въпроси са свързани с европейската политика. Като погледнем дали е миграция, стопанска система, земеделие. Аз се усещам у дома и в Испания, и в Германия, и в България. Не бих отрекла, че това в миналото може да се случи.

В Испания живеят 120 000 българи. Вие постоянно се срещате с тях, от Екологичен потенциал по какъв начин можете да помогнете на българите в Испания и те защо ви търсят, от какво имат потребност?

Вчера имахме в " Байека ", квартал в Мадрид, среща с българската общественост. В Екологичен потенциал се вършат доста неща за всички европейци, които живеят отвън своята страна. Като да вземем за пример имаме една карта, с която като отидеш в друга страна и би трябвало да посетиш доктор - не би трябвало да плащаш, което може да бъде доста скъпо. Имаме и други неща като роуминга. Не знам дали си спомняш по какъв начин беше като ходихме в някоя друга страна. Аз да вземем за пример съм с белгийски номер в Испания и нямам никакъв проблем. Все едно съм си в Белгия и същия телефон го употребявам и в България. Но това, което още Европейски Съюз би трябвало да направи, и го имаме в нашата стратегия, е признавате на дипломите, което би трябвало да бъде изцяло автоматизирано. Има едни процеси, които си желаят много време, няколко месеца или година и това не може да е по този начин.

Ако би трябвало да се фокусираме върху България кой е казусът, който бихте желали да решите незабавно. Кое е първа точка в дневния ред за България?

За страдание България има много проблеми. Малко ще е мъчно да избера единствено един. Но в България това, което би трябвало да се промени доста бързо е - да се сътвори по-добра опция компаниите и бизнесът да се възползват от европейския пазар.



Нека в този момент да обърна въпроса. Да погледнем на България като страна за образец. Кой закон или процедура доста ви харесва и го няма в Испания?

В България данъкът за компаниите е доста невисок, което поддържа активността на бизнесите. В Испания имаме ужасно доста налози и са доста високи. Това прави живота на хората и на бизнесите доста сложен. Друго нещо, което постоянно давам за образец на сътрудниците е, че страната ни е с най-нисък дълг. България се държи много отговорно с тези неща. Така че - несъмнено и аз постоянно го споделям, когато питат дали да влезем в еврозоната или не, те в Европейски Съюз ни чакат с отворени прегръдки, тъй като знаят, че България е виновна. Нисък дълг. Инфлацията ни стопира, само че се надявам да има политическа непоклатимост.

Как ви одобряват като една българка, която е претендент от Испания за евродепутат, тук в България сме има ли кавги с непознатите поданства?

Това го разрешава правото на Европейски Съюз. Европейските жители могат да са претенденти в общинските избори и в европейските избори. Приемат ме доста добре, при тях е малко екзотично фамилното ми име. Но това пък ме прави много известна. Толкова е необичайно, че го запомнят незабавно. Това не е отрицателно. Те са доста толерантни и са отверени към външния свят и аз безусловно съм интегрирана и не съм чувствала дискриминация. Любопитството към мен е високо и това постоянно е добре. Иначе няма по какъв начин да се открояваш.

А чувствате ли се горда българка?

Да, аз приказвам много постоянно за България.

Питам, тъй като когато от трибуната на Екологичен потенциал имате сътрудници от България, които не приказват непознат език с изключение на български. Или такива политици, които гледат повече на изток в сравнение с запад. Или черните статистики, в които постоянно сме преди всичко по обучение, беднотия, опазване на здравето. Това по какъв начин ви кара да се чувствате?

Честно казано това боли. За мен това е прелестна страна, а държавата я вършат хората. Те са прелестни и интелигентни. Като виц мога да ви кажа, че преди да вляза е политиката бях служител в Екологичен потенциал. Там има голяма битка за българи. Това са едни от най положителните и интелигентните хора. Това се приказва в Народното събрание и това е много необичайно, че с такива гении страната не може да се пребори с тези структурни проблеми, които ги има от толкоз дълго време.

Можете ли да си визиите, че дребната Ева, родена в комунистическа България, някой ден ще се изучи в чужбина и ще стигне до този висок пост?

Като дребна желаех да стана оперна певица за смут на майка ми и татко ми. Те са фенове на тази музика и аз репетирах пред огледалото. След това желаех да стана като татко ми, който е юрист и постоянно съм била заобиколена от доста адвокати. Трудно е да се възнамеряват тези неща, само че като съвет за младежите. Това, което постоянно върша е, в случай че се отвори една врата би трябвало да се мине през нея. Да не си слагаме някакъв тип загради, тъй като това е доста българска линия да си мислим, че не сме задоволително квалифицирани. Ние сме доста взискателни към себе си. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР