Издаването на най-стария вестник в Беларус бе забранено навръх 115-годишния

...
Издаването на най-стария вестник в Беларус бе забранено навръх 115-годишния
Коментари Харесай

Беларус обяви за екстремистки най-стария си вестник

Издаването на най-стария вестник в Беларус бе неразрешено точно на 115-годишния празник от основаването му. „ Наша равнища “ бе разгласен за екстремистки от Централния областен съд в Минск, който работи по искане на Министерството на информацията, съобщи „ Асошиейтед Прес “.

Решението ще изложи на наказване с до седем години затвор всеки, който издава или препубликува материали на „ Наша равнища “.

Беларуските управляващи блокираха онлайн вестника през юли и арестуваха основния му редактор Яхор Марцинович, както и журналиста Андрей Скурко, които остават в ареста. Общо 29 публицисти са задържани, излежават присъдите си или чакат правосъден развой.

Повечето чиновници в редакцията на „ Наша равнища “ напуснаха страната и продължиха да издават вестника онлайн, като трансформираха домейна му, с цел да заобиколят вероятно блокиране.

„ Ситуацията е по-лоша, в сравнение с в Куба или Иран и се приближава до севернокорейските стандарти “, разгласи Андрей Бастунец, началник на Беларуската асоциация на публицистите. Той означи, че „ Наша равнища “ се загатва в учебниците като част от националното завещание и добави, че не е ясно по какъв начин беларуските управляващи ще се оправят със обстановката след възбраната на изданието.

„ Наша равнища “ в детайли отразяваше всеобщите антиправителствени митинги, които избухнаха предходната година, откакто президентът Александър Лукашенко завоюва шести мандат на поста на изборите през август 2020 година. Западът и опозицията в страната оповестиха вота за подправен.

Беларус отговори с огромна принуда, вследствие на която над 35 хиляди души бяха задържани, а хиляди бяха пребити от полицията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР