Издадох заповед, с която се забранява вноса и развъждането на

...
Издадох заповед, с която се забранява вноса и развъждането на
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Борислав Сандов: Забраних вноса и развъждането на норки

" Издадох заповед, с която се не разрешава вноса и развъждането на типа американска норка (визон) (Neovison vison) на територията на България “, заяви във " Facebook " министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Причината да се забрани развъждането на американска норка е вредата върху биоразнообразието.

Целта на заповедта е съкращаване на общия брой екземпляри от типа посредством възбрана на вноса и размножаването, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие в България.

Според наблюденията на експертите по биоразнообразие има сериозен риск от нахлуване и бързо разпространяване на популацията от фермите за норки в околната среда. Трайното определяне измества локални типове и най-много унищожава предпазени типове бозайници, птици, влечуги и други Има риск и за стопанската активност на рибовъдни стопанства. Не на последно място се популяризират зоонози, в това число и коронавируси.

Припомняме, че в интервала 2018 – 2021 година в РИОСВ-Стара Загора бяха получени 5 сигнала за избягали животни от фермата за норки към околните села Маджерито и Загоре.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР