Изчезнали са документи, свързани с убийството на българския журналист и

...
Изчезнали са документи, свързани с убийството на българския журналист и
Коментари Харесай

Изчезнаха документи, свързани с убийството на Георги Марков

Изчезнали са документи, свързани с убийството на българския публицист и отстъпник Георги Марков през 1978 година, от националните архиви на Англия, заяви в. “Гардиън ", представен от 24chasa.bg.

Заедно с тях са изгубени хиляди документи, съдържащи детайлности за някои от най-спорните моменти от английската история през XX в. Държавни чиновници ги взели от националните архиви за прилагане и по-късно ги оповестили за изгубени.

Така чиновници на външното министерство в Лондон отнесли през 2015 година дребен брой документи от директория, обвързвана с убийството на Георги Марков. Той е премахнат посредством така наречен български чадър и умира, прободен в крайници със сачма с рицин, до момента в който пресичал моста “Ватерло” в центъра на Лондон.

От архивите са изчезнали и документи, свързани с войната сред Англия и Аржентина за надзор над Фолкландските острови през 1982 година, за спора в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини против полиомиелит и за английското колониално ръководство в Палестина. Липсва и писмото на шефа на Коминтерна Григорий Зиновиев до английската комунистическа партия, чието издание през 1924 година води до краха на първото лейбъристко държавно управление. Цялата документи за скандалното писмо била изнесена от чиновник на вътрешното министерство, само че оттова не дали отговор за какво, по кое време и по какъв начин е станало това.

Губят се дирите на близо 1000 папки, за всяка от които се счита, че е съдържала десетки документи. В някои случаи става дума за задачите папки, а в други са били подбрани доста деликатно съответни документи и отнесени неразбираемо къде.

След питане на “Гардиън” чиновници на Форин офис дали отговор, че въпреки всичко са съумели да намерят и да върнат в архива част от тях.
тагове георги марков ликвидиране документ изчезване
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР