Изчезнала планинска верига, три пъти по-голяма от Хималаите, откриха учени

...
Изчезнала планинска верига, три пъти по-голяма от Хималаите, откриха учени
Коментари Харесай

Откриха изчезнала планина, в пъти по-голяма от Хималаите

Изчезнала планинска верига, три пъти по-голяма от Хималаите, откриха учени от Австралийския народен университет в Канбера.

„ Ако можехте образно да си визиите дългите 2400 км Хималаи ще добиете бегла визия за изчезналите суперпланини, които най-вероятно стоят в основата на еволюционните стъпки на планетата ни”, разяснява Зийи Джу, докторант в Австралийския народен университет в Канбера и водещ откривател на изчезналите планински вериги.



Изследването на Джу и нейните сътрудници е оповестено в „ Earth and Planetary Science Letters”.

Според проучването образуването и унищожаването на гигантските планински вериги е в основата на първата поява на комплицирани кафези преди към 2 милиарда години и появяването на живота в моретата преди 541 милиона години.

Вероятно с ерозирането си тези големи планински вериги са изхвърлили големи количества хранителни субстанции в морето, ускорявайки производството на сила и еволюцията.

Учените припомнят, че планините се основават от непрекъснатото придвижване на тектоничните плочи на Земята.



Две големи планински вериги са съществували преди стотици милиони години. Едната се простирала на 8000 км.

Новооткритата суперпланина Нуна е наречена на името на най-древния прочут суперконтинент, който се е образувал преди сред 2 и 1,8 милиарда години.

Другата суперпланина е Трансгондванската, пресичала последния суперконтинент Гондвана, от който са произлезли актуалните континенти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР