Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи паника

...
Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи паника
Коментари Харесай

Румънските фермери са в паника заради африканската чума по свинете

Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи суматоха измежду локалните фермери, откакто вторият максимален производител на царевица в Европейския съюз издаде спорни и объркващи указания какво да се прави с отглежданите аграрни култури в инфектираните региони.

Миналата седмица румънското министерство на земеделието подреди унищожаването на културите в регионите, в които се откри, че дивите прасета са инфектирани.

Страната, която е и основен експортьор на пшеница, по-късно се опита да обясни разпоредбите, като съобщи, че земеделските производители не би трябвало да унищожават реколтата си, а регионите със инфектирани животни ще бъдат сложени под карантина.

 Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница
Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено наранени са производителите в по-северната част на Стария континент

Румъния, която се възползва от тъмните плодородни черноморски почви, заяви, че от 31 юли са разктиви съвсем 550 огнища на болестта, съгласно националната ветеринарна работа и орган по сигурност на храните ANSVSA.

Мерките за прекъсване разпространяването на заболяването, която е смъртоносна за прасетата, само че безвредна за хората, идват в миг, когато фермерите се борят с по-слабата годишна продукция от пшеница след честите и значителни дъждове.

" Заповедта беше доста несполучлива и провокира суматоха измежду фермерите поради евентуалните вреди ", съобщи Лауренциу Бачиу, президент на Лигата на румънските фермерски асоциации. Въпреки това тя " зарадва някои търговци, тъй като биха могли да изискат да изкупят царевицата на по-ниски цени от земеделските производители. "

Фермерски несгоди

Унищожаването на реколтата ще докара до увеличение на загубите за земеделските стопани, чиято годишна продукция от пшеница се чака да е с 20% по-слаба спрямо предходната година, откакто дъждовете наводниха полетата.

В същото време изгаряща горещина и суша повреждат реколтата на основни експортьори от други страни от Европейски Съюз, a продукцията на най-големия експортьор - Русия ще се намали за пръв път от 6 години, стимулирайки повишението на международните цени .

 Дъждовете понижиха реколтата от пшеница с 1 милион тона
Дъждовете понижиха реколтата от пшеница с 1 милион тона

Силно е влошено качеството на зърното

В Северозападна и Югоизточна Румъния са обявени огнища на африканска чума по свинете, като регионът наоколо до делтата на река Дунав е най-засегнат, съгласно ветеринарните управляващи. На югоизток са умъртвени 62 000 свине от семейства и огромни ферми и 20 диви прасета. На северозапад са убити 175 домашни и 13 диви прасета.

" Заповедта беше неточност. Въпреки че министерството даде спомагателни уточнения, доста фермери към момента са в суматоха ", споделя Бачиу.

Африканската чума по свинете е мощно заразно заболяване, засягащо прасета и африканскии глигани, европейски и американски диви свине, съгласно Световната организация за здравето на животните. Заболяването убива животните в границите на 2 до 10 дни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР