Избухна яростен дипломатически спор между Израел и ООН, като израелски

...
Избухна яростен дипломатически спор между Израел и ООН, като израелски
Коментари Харесай

Спорът между Израел и ООН се засилва, след като генералният секретар каза, че атаките на Хамас „не са се случили във вакуум“

Избухна гневен дипломатически спор сред Израел и Организация на обединените нации, като израелски публични лица приканиха за оставката на генералния секретар Антонио Гутериш, откакто той сподели, че офанзивите на Хамас против страната от 7 октомври „ не са се случили във вакуум “.

На съвещание на Съвета за сигурност Гутериш прикани за филантропично преустановяване на огъня във вторник на фона на задълбочаващата се рецесия в Газа и сподели на Съвета за сигурност, че са следени „ очевидни нарушавания на интернационалното филантропично право “.

Той назова убийствата и отвличанията на Хамас от 7 октомври „ ужасяващи “ и сподели, че „ нищо не може да оправдае умишленото ликвидиране, пострадване и похищение на цивилни или изстрелването на ракети против цивилни цели “.

„ Важно е също по този начин да се признае, че офанзивите на Хамас не са се случили във вакуум “, сподели Гутериш. „ Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация. Те са виждали земята им непрестанно поглъщана от селища и измъчвана от насилие; стопанската система им е задушена; хората им са разселени и домовете им са разрушени.

„ Но недоволствата на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите офанзиви на Хамас. И тези ужасяващи офанзиви не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ. Превъзходителства, даже войната има правила “, добави той.

Палестинските деца получават храна от Центърът на Агенцията на Организация на обединените нации за помощ и работа за палестинските бежанци (UNRWA) в Газа във вторник. class= Палестинските деца получават храна от центъра на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA) в Газа във вторник. Мажди Фатхи/NurPhoto/AP

Неговите мнения разгневиха израелския външен министър Ели Коен, който беше в залата, до момента в който Гутериш приказва. " В кой свят живееш? " сподели Коен. „ Определено това не е нашият свят. “

Пишейки в обществените медии по-късно, Коен сподели, че „ след клането на 7 октомври няма място за уравновесен метод. Хамас би трябвало да бъде заличен от лицето на планетата! “

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан прикани Гутериш да подаде оставка, заявявайки, че е „ изразил схващане за тероризма и убийствата “.

След това, в сряда, Ердан сподели, че страната му ще блокира визите за чиновници на Организация на обединените нации. Той към този момент беше отхвърлил молба на заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси и координатор на незабавната помощ Мартин Грифитс, сподели Ердан пред радиоканала на израелската войска.

„ Време е да им дадем урок “, добави Ердан.

 Камион с филантропична помощ идва в склад на Организация на обединените нации, до момента в който спорът сред Израел и палестинската ислямистка формация Хамас продължава, в централната част на Ивицата Газа, 21 октомври 2023 година Камион с филантропична помощ идва в склад на Организация на обединените нации, до момента в който спорът сред Израел и палестинската ислямистка формация Хамас продължава, в централната линия Газа, 21 октомври 2023 година Мохамед Салем/Ройтерс

Задълбочаващият се спор разкрива напрежението към апелите на някои интернационалните наблюдаващи за преустановяване на огъня на фона на влошаваща се филантропична рецесия в Газа.

Основната организация на Организация на обединените нации, работеща в Газа, сподели, че ще бъде принудена да спре интервенциите си до сряда вечерта заради липса на гориво, като територията е изправена пред дни на въздушни удари и съвсем цялостна обсада след офанзивите на Хамас.

Усилията в Организация на обединените нации за одобрение на преустановяване на огъня до момента бяха осуетени, като Съединени американски щати постановиха несъгласие на проекторезолюция, повдигната от Бразилия предходната седмица.

Държавният секретар Антъни Блинкен сподели във вторник пред организацията, че „ би трябвало да се обмислят филантропични паузи “, с цел да се разреши на помощта да доближи до цивилни в Газа, макар че той изключително заобикаля фразата „ преустановяване на огъня “. В понеделник представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отхвърли апелите за преустановяване на огъня, като сподели пред CNN, че Хамас първо би трябвало да освободи заложниците, арестувани в Газа.

Междувременно Световната здравна организация повтори апелите във вторник за преустановяване на огъня, заявявайки, че „ не е в положение да разпредели гориво и съществени, животоспасяващи здравни консумативи до огромните лечебни заведения в Северна Газа заради липса на гаранции за сигурност “. Шест лечебни заведения в Газа бяха принудени да затворят заради липса на гориво, добави СЗО.

Лиан Колирин, Мария Найт, Ричард Рот и Хелън Регън от CNN способстваха за репортажи

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР