Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше

...
Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше
Коментари Харесай

Росица Матева: За избори 2 в 1 се гласува само с една карта

Изборният ден стартира умерено във всички секции в страната. Имаше нормални проблеми – с машините, с неявили се членове на изборните комисии. Взети са обаче ограничения изборният ден да протича обикновено. Това съобщи представителят на ЦИК Росица Матева.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/177320594529709
По думите й тук-там са получени сигнали, че гласоподаватели са поискали и втора карта, с цел да гласоподават във втория тип избор. „ Има алтернатива да се гласоподава и на двата избора. Това се прави единствено с една карта за гласуване”, акцентира тя и добави, че в случай че гласоподавателят е дал своя вот единствено за единия тип избор, то изборната комисия няма да му даде още веднъж карта, с цел да не повтори избора, който към този момент е изработен.

От контролните разписки СИК ще броят гласовете, подадени за партии и обединения, а няма да се броят преференциите.

„ От близо 11 936 устройства за машинно гласоподаване. От тях в 32 секции машините не са съумели да започват и в тях се гласоподава с хартиена бюлетина”, акцентира Матева. Проблемите, установени при тези машини са – въобще не се е присъединило устройството, неработеща смарткарта, неспособност да се отреже квитанция, неработещ екран.

Днес гласуваме в 13 219 изборни секции, от тях преносими са 339, в лечебни заведения и обществени заведения има 167, 175 са мобилните секции за карантинирани и в местата за задържане има 12 секции.

В 32 секции е прекратено машинното гласоподаване поради проблеми с машините и е преминато към гласоподаване с хартиени бюлетини.

" Само 32 тъжби и сигнали са постъпили досега, като 7 от тях са за пропаганда в обществените мрежи, което обаче е отвън пълномощията на ЦИК ", добави Матева.

Тя изясни, че в някои секции е имало проблеми с машинното гласоподаване по отношение на потреблението на избран вид дезинфектант за екрана на машината и гел за стерилизация на ръцете на гласоподавателите, което обаче затруднява работата на тъч скрийна на машината. По тази причина устройствата би трябвало да се дезинфекцират единствено с до 75% етилов алкохол.

Нормално протича изборният ден в чужбина. Засега на никое място няма формирани опашки.

Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила поради влошена пандемична конюнктура. 750 секции работят. Единственият пробрем, който се взема решение в крачка, е отсъствието на членове на СИК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР