Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра новина

...
Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра новина
Коментари Харесай

Местан: ДПС грубо се намеси във вътрешните работи на Турция

Изборната победа на Реджеп Ердоган в Турция е добра вест за България, като гласуването е било за образец на цяла Европа, съобщи водачът на ДОСТ Лютви Местан. По думите му обаче Движение за права и свободи са взели страна по време на вота и по този начин са се намесили във вътрешната политика в южната ни съседка.

" Нито Република Турция и ПСР (партията на Ердоган – бел.ред.) са се намесвали в изборите в България, нито партия ДОСТ си е разрешила по време на референдума и по време на тези избори да се намесва във вътрешните работи на Турция – за разлика от Движение за права и свободи, които по време на референдума и по време на изборите освен взеха страна, само че и жестоко се намесиха във вътрешните работи на Турция”, сподели Местан в четвъртък пред бТВ.

Той даде образец с пропаганда от страна на Движение за права и свободи за гласоподаване с „ Не” на референдума за по-широки президентски пълномощия с претекста, че Ердоган правел опит да преобразува кемалистка Турция в султанат. Преди вота пък ифтар с присъединяване на опозиционния претендент Мухарем Индже се трансформирал в същински протест в негова поддръжка.

Турция даде образец за осъществяване на почтени избори и това е заключението на близо 500 интернационалните наблюдаващи. Ако забележим обстоятелствата, а не се опираме единствено на предварителните си упования по какъв начин ще минат тези избори, ще забележим, че те са пример за почтени избори”, съобщи още Местан.

Според него няма властническа страна, в която опозицията да може да провежда протест с 2,5 млн. души, а високата изборна интензивност прави Ердоган " един от най-легитимните държавни ръководители освен в Европа, само че и в света”.

Местан уточни, че за 16 години във властта Ердоган е повишил Брутният вътрешен продукт на глава от популацията съвсем 3 пъти, внезапно е понижил детската смъртност и е обхванал съвсем всички младежи в просветителната система. Самият водач на ДОСТ обаче не се счита за " топла връзка” с турския водач: " Не е редно в връзките сред две суверенни страни да има обособени партии политически медиатори, който има такива искания просто е маниак”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР