Изборите за Бундестаг в Германия започнаха.Точно в 08:00 в неделя (09:00 българско

...
Изборите за Бундестаг в Германия започнаха.Точно в 08:00 в неделя (09:00 българско
Коментари Харесай

В Германия отвориха избирателните секции за избор на Бундестаг

Изборите за Бундестаг в Германия започнаха.

Точно в 08:00 в неделя (09:00 българско време) в цялата страна бяха открити изборните секции. Право на глас, по данни на Федералното статистическо ведомство, имат към 60.4 млн. поданици на страната и те ще дефинират бъдещия състав на Народното събрание. След изборите на съображение разпределението на мандатите в Бундестага ще бъде сформирано и новото правителство отпред с новия канцлер.

В страната се ползва смесена избирателна система, която съчетава мажоритарния и пропорционалния избор. Половина депутати се избират в 299 изборни окръга посредством директно гласоподаване, а другата част - по партийни описи. Всеки избирател разполага с два гласа. Първият се дава за претендента (пряк мандат), вторият - за партийната листа. Броят на мандатите на партиите в Бундестага би трябвало да отразява резултатите от гласуванията  по партийните листи.

В днешните парламентарни избори вземат участие най-голяб брой партии от момента на обединяването на Германия. По данни от Федералната изборна комисия, свои претенденти са издигнали 47 политически обединения. Реални шансове да попаднат в Народното събрание, обаче, имат единствено блокът ХДС/ХСС, социал-демократите, " Зелените ", Свободната демократическа партия (СвДП, либерали), дяснопопулистката " Алтернатива за Германия " и Ляваата партия.

За местата в Бундестага ще се борят рекорден брой претенденти - 6211, включително и 2024 дами.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР