Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по

...
Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по
Коментари Харесай

ЦИК: В Изборния кодекс не е предвидено машинно гласуване на местни избори

" Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им би трябвало да бъде ангажирана цялата страна. Ние още веднъж сме в диалози с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че страната ще подкрепи работата на ЦИК ", разяснява пред БНР представителят на ЦИК Росица Матева.
Прочетете още
Тя подсети, че съгласно Изборния кодекс са задължени да има основано звено " машинно гласоподаване " към ЦИК.

" Още предходната година се опитахме да попълним състава на това звено, само че тогава не се появиха претенденти. Ще се разгласи конкурс, само че сме наясно, че даже да се появят претенденти, те няма да могат да вземат участие в работата за тези избори за общински съветници и кметове “, разяснява Матева.

Говорителят на ЦИК акцентира, че когато са купувани тези машини и когато е подписан договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 година, не е планувано гласоподаване на локални избори с машини.

" В момента се водят диалози по какъв начин ще бъде надграден този програмен продукт, с цел да може да бъде употребен за общи локални избори. На места в тези избори ще се гласоподава с четири бюлетини. В Изборния кодекс не беше планувано да се гласоподава на локални избори с машинно гласоподаване, когато то беше въведено като метод на гласоподаване.  Сега ще би трябвало да се употребяват тези машини, само че този програмен продукт - с него не е планувано такова гласоподаване, би трябвало да бъде надграден. Тези избори са много комплицирани ", уточни Матева.

„ ЦИК не приема, че едни изказвания в общественото пространство са задоволителни да се одобри, че причина 131 машини за изборите на 2 април да не работят е в хартията “, безапелационна е Росица Матева.

По думите ѝ комисията е направила разбор в 2 самостоятелни лаборатории на хартията, употребена на 2 април, и хартията от предходни избори.

„ Становището и на двете лаботаротии е, че хартията е с едни и същи характерности. Проблемът на доста от машините беше, че въобще не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера “, уточни тя. По думите ѝ на изпълнителя не е заплатено за гласуването с тези машини.

Матева изрече мнение, че най-малко 14 дни би трябвало да има сред двата тура на изборите, с цел да може вторият тур да се приготви умерено. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР