Изборите приключиха преди седмица, но предстои повторно броене на бюлетините

...
Изборите приключиха преди седмица, но предстои повторно броене на бюлетините
Коментари Харесай

100 000 бюлетини ще бъдат извадени от чувалите в търсене на грешки в още два града

Изборите завършиха преди седмица, само че следва наново преброяване на бюлетините от секциите в още два града - Бургас и Хасково. Решението е на съда. Това значи, че близо 100 000 бюлетини ще бъдат извадени от чувалите в търсене на неточности, които да пренаредят общинските препоръки.

В Бургас жалбата е на партия " Средна европейска класа ", а в Хасково на седем обединения и обединения.

Въпреки че през вчерашния ден кметът и общинските съветници в Бургас поставиха клетва, може да се окаже, че ще има разбъркване. Административният съд реши всички над 60 000 бюлетини за общински съвет от общо 339 секции да бъдат извадени от чувалите.

Причината - тъжба на водача на партия " Средна европейска класа " - 34 гласа не стигат на групировката да получи още един мандат. От Общинската изборна комисия обявиха, че не чакат да се намерят недостигащите гласове, защото в изборния ден няма нито една подадена тъжба.

" ОИК, както и заинтригуваните по делото лица, се противопоставихме на това искане, защото считаме, че е неприемливо повторното преброяване на бюлетините от всички 339 секции. След като в сряда излезе разпореждането на съда, ще забележим какво в допълнение би трябвало да осигурим на движимостите лица. Но при всички положения това е в допълнение натоварване на ОИК ", съобщи Фани Семерджиева, ръководител на ОИК-Бургас.

В Бургас ще се считат отначало единствено гласовете за партията и ще се ревизира дали е имало действителни бюлетини, които са маркирани като недействителни. Допуснати са над 10 движимости лица, които да преброят наново изборните бумаги. И в случай че в Бургас още огромното преброяване не е почнало, в Хасково към този момент броят, само че извънредно постепенно. За половин ден са преброени едвам 2 от общо 152 секции. Документацията е изсипана в Административния съд.

" Задължението на движимостите лица, които са две, е да изброят всички действителни и недействителни бюлетини във всяка една секция. Включително да преброят и преференциите единствено във връзка с жалбоподателите и надлежно да дадат умозаключение има ли смяна в мандатите ", добави пред Българска национална телевизия Добромир Якимов, ръководител на ОИК-Хасково.

Делото е планувано за 20 ноември, а изборната администрация счита, че процедурата няма да завърши до тогава.

Диана Ефтимова е била наблюдаващ по време на наново преброяване на локални избори след решение на съда и протичащото се в този момент не я изненадва. Но мащабът му да, тъй като е невиждан.

" В толкоз огромни общини до момента не сме имали броене на 100%. След изборите през 2015 година претендент за общински консултант в община Дупница имаше подозрение, че не са преброени гласовете за него. Впоследствие се оказа, че в действителност беше пренареден общинският съвет и той влезе като общински консултант ", добави Диана Ефтимова, Институт за развиване на обществената среда.

Оттук нататък изходът от огромното преброяване може да размести локалните парламенти, само че това може да повлече още тъжби. Пример е Бургас.

" Поради това, че става дума за 34 гласа, е допустимо и някой различен от заинтригуваните, т.е. получили посланичество в общинския съвет, да оспори решението на Административен съд - Бургас. Краят е пред Върховен административен съд, чието решение е дефинитивно ", съобщи доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

Ниската изборна интензивност прави всеки глас значим и данните го потвърждават. В Бургас цената на място в общинския съвет е 986 гласа, в Хасково 699. За съпоставяне за общински консултант в София би трябвало да са дали своят вот над 5350 души.

И още - наново преброяване на бюлетините, още веднъж единствено за общински съветници, ще има и в Созопол. А във Видин и Монтана съдът ще гледа занапред тъжби против избора на общински съветници.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР