Избори 2 в 1 биха били възможни, ако указът на

...
Избори 2 в 1 биха били възможни, ако указът на
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Трябва да се въздържаме от промени в законите в навечерието на избори

Избори 2 в 1 биха били вероятни, в случай че указът на президента е публикуван до 9 или 10 април. Това разяснява в ефира на предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

Той посочи, че ЦИК е оповестила открита процедура за евроизборите във връзка с софтуера и логистиката на машинното гласоподаване.

„ Ние би трябвало да приемем, че 1 - 2% от машините, които се употребяват в изборния ден, дават някакви недостатъци. Проблемът с хартията се дължеше на събитието, че съществуваше проблем за печатницата на Българска народна банка. По закон тя трябваше да нанесе спомагателни отбрани на хартията за бюлетините, само че нямаше опция да работи с рула хартия, чиито шпули са половин инч. Доколкото ми е известно, има изгледи този проблем да бъде позволен за идните избори ", сподели той.

„ Трябва да се въздържаме от практиката да променяме изборното законодателство в навечерието на избор. Това поражда голям брой конюнктурни пристрастености. Изборният кодекс евентуално би трябвало да бъде отворен и да бъдат разисквани - оптимално необятно, нужните промени в него. Това обаче би трябвало да става не в навечерие на избори, а след тях ", сподели Томов.

Според него страховете, че отчитането на машинния избор крие по-сериозни опасности за злоупотреби, в сравнение с ръчното преброяване, са прекомерни.

По думите му значителното преимущество при машинното гласоподаване е, че няма недействителни бюлетини. „ При състояние, че много български жители изпитват съмнение към машинното гласоподаване може би е добре да не се правят внезапни дейности в това отношение. Аз не виждам различен проблем при машинния избор, с изключение на недоверието на много гласоподаватели ", сподели той. Томов посочи, че съгласно него няма съображение в това.

Заместник-председателят на ЦИК посочи, че системите за оптично сканиране, или по този начин наречените сканиращи устройства, са по-добри от актуалните машини. „ Изглежда прекален разкош да притежаваме едните и другите преди да сме изразходвали софтуерния период за употреба на тези, които имаме сега ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР