Изборът на образование и професия, качествата на добрия лидер, българското

...
Изборът на образование и професия, качествата на добрия лидер, българското
Коментари Харесай

МОН публикува отговорите на втората матура

Изборът на обучение и специалност, качествата на положителния водач, българското кино и бъдещето на ски курортите бяха измежду тематиките на втората наложителна матура по профилиращ предмет. На нея се явиха над 24 000 зрелостници, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Тестовете и правилните отговори са качени в уеб страницата на МОН е секция " Общо обучение ":

Анулирани бяха четири изпитни работи – по една в Пазарджик, Перник, Стара Загора и Търговище.

Резултатите от изпитите ще са подготвени до 9 юни.

По философия една от дилемите беше върху фрагмент от книгата на Джон Ролс „ Теория на справедливостта “. На теста зрелостниците имаха опция избират да пишат философско есе или да вземат решение проблем, обвързван с избора на обучение и специалност. „ Представата, че нещо друго (един мозък) мисли вместо теб, е най-чистият признак за отвод от интелектуална отговорност “ (Христо Стоев, „ Евдемонии “), беше една от двете вероятни тематики за есе. Другата бе обвързвана с мисъл на Лудвиг Витгенщайн от неговия „ Логико-философски етюд “: „ Ние усещаме, че даже, в случай че бъде отговорено на всички вероятни научни въпроси, нашите проблеми на живота към момента въобще не ще бъдат допрени “.

Есе беше и последната задача за зрелостниците, които се явиха на матура по британски език (ниво B2). Темата бе: „ Какви са качествата на положителния водач? “. Английски език е профилиращият предмет, определен от най-вече зрелостници за втора наложителна матура – близо 12 000 се явиха на него. От тях 8 362 поставиха изпит за равнище В2.

По география трябваше да се търсят вероятни решения за адаптиране към климатичните промени на зимните (ски) курорти в България. Зрелостниците трябваше да формулират теза, да дадат причини и да създадат заключения по авансово заложен текст. По история една от дилемите беше по желание - основаване на текст върху разнородни исторически източници или отговор по исторически проблем. Темата за първата опция бе „ Как се развива българското кино през първите десетилетия на 20 в.? “, а за втората „ Как българското възрожденско общество развива съвременна българска култура? “.

Над 21 000 зрелостници се явиха на наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка . За 7204 от тях изпитът включваше писмена тематика, 3019 решаваха тест, а близо 10 800 – отбрана на дипломен план.

Кандидатите за специалност „ Аниматор в туризма “, компетентност „ Туристическа анимация “ трябваше да предложат анимационна стратегия по желание и да нареждат реклама на анимационен артикул, в това число и превод на непознат език. Темата на бъдещите счетоводители беше обвързвана с бюджетната система на България, а тази на спедиторите-логистици – с транспорта на товари и запазване на околната среда.

При компетентност „ Възобновяеми енергийни източници “ акцент бяха термопомпените съоръжения въздух и приложението на типовете геотермални запаси, а претендентите за специалност от компетентност „ Технология в биопроизводствата “ трябваше да се оправят с тематиката за биотехнологичното филтриране на отпадъчни води и съблюдаване условията на биологичната сигурност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР