Изборът на нов Сливенски митрополит ще предопредели и последващия важен

...
Изборът на нов Сливенски митрополит ще предопредели и последващия важен
Коментари Харесай

Митрофанова ли държи ключа за избор на нов Сливенски владика?

Изборът на нов Сливенски митрополит ще предопредели и последващия значим избор на нов български патриарх. Но и за двете значими събития у нас никой не приказва, даже и в църковните среди, които не престават да са под тежка съветска анестезия.

Днес неделя, 19 май 42-ма църковни настоятели от Сливенска епархия би трябвало да излъчат две имена за възможен правоприемник на починалия епископ, сътрудник на Държавна сигурност Йоаникий и да ги предложат за финален избор на Св. Синод. Двамата почтени би трябвало да бъдат всред имената на Велички свещеник Сионий, Знеполски свещеник Арсений, Мелнишки свещеник Герасим, Браницки свещеник Пахомий, Главиницки свещеник Макарий, Велбъждски свещеник Исаак.

В края на зимата първият тур за Сливенски епископ приключи с неуспех и скандал. Тогава любимец на хората в епархията беше проруски настроеният свещеник Йеротей, само че в този момент Синодът не го включи в листата на достойните без да дава пояснения.

Най-парадоксалното в идния през днешния ден избор е дейното въпреки и

подмолно присъединяване на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова

Вместо да бъде изгонена от страната за открита подривна и антибългарска активност, Митрофанова продължава необезпокоявана да отстоява ползите на Москва. Тя не крие, че нейните любимци за владишката корона са Герасим и Исаак. И двамата през годините са потвърдили, че са правилни на Кремъл и съветския патриарх-сатанист Кирил Гундяев. Духовници разясняват, че през последните седмици Митрофанова непосредствено ги притиска с телефонни позвънявания за двамата си избранници. Освен това в Сливенска епархия е основана стройна организация измежду църковните и бизнес среди настоятелите да създадат верния за Кремъл избор. Важен факт в тази епархия е наличието на голяма група от непрекъснато живеещи край морето съветски жители, които по заказ от посолството могат да наклонят везните в мечтаната посока.

Интригата от днешния ден е за кого ще отидат гласовете на отпадналия любим на епархията Йеротей. Не е за подценяване и каква организация е направил за триумфа на протежето си Арсений пловдивският епископ Николай. Днес той е надалеч от България, следва му съслужение с Вселенския патриарх Вартоломей и висши духовници от новата Украинска православна черква, само че Николай надали ще остави безотговорен избора в Сливен. В Синода той има потребност от нови поддръжници. Макар да заявява, че няма да взе участие в избора на патриарх, към момента не е внесъл писмена декларация за отвод, а поради лукавия му манталитет, никой не хваща религия на думите му.

В църковните среди знаят, че в листата за достоизбираеми за сливенски митрополит има и две в действителност почтени имена - Браницки свещеник Пахомий и Главиницки свещеник Макарий. Като по знамение и двамата са се опазили от съветски зависимости, а имената им не са свързани със кавги. Но както е споделил преди повече от век Христо Ботев - свестните у нас смятат за луди!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР