Изборът на храната на масата влияе върху функционирането на мозъка

...
Изборът на храната на масата влияе върху функционирането на мозъка
Коментари Харесай

Тези храни са винаги в помощ на мозъка

Изборът на храната на масата въздейства върху действието на мозъка ни. Определени групи хранителни артикули имат мощно влияние върху мозъчната сила, способността за работа и настроението ни.

Ако извършите верния избор в чинията, може да помогнете на мозъка за по-добра централизация и памет, да подобрите сетивните и моторните си умения, да овладеете напрежението и даже да забавите стареенето на мозъчните кафези. Въпреки че няма храни, които да защищават от болести като Алцхаймер или деменция, то някои от тях оказват помощ за когнитивното здраве.

Пълнозърнести храни

Овесените ядки, пълнозърнестият самун или кафявият ориз оказват позитивно въздействие върху функционалностите на мозъка. Те защищават организма от сърдечно-съдови болести, усъвършенстват циркулацията на кръвта и достигането й до мозъка. Пшеничените зародиши са потребни за паметта, с помощта на богатото си наличие на фибри, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Зърнени култури са отличен източник на витамин В12, както и комплицирани въглехидрати, които оказват помощ за положителната централизация.

Боровинки

Боровинките са богати на антоцианини и антиоксиданти, които усилват неведнъж способността ни да запаметяваме и обработваме по-бързо информацията. Изследвания демонстрират, че потреблението им има резултат върху краткосрочната загуба на паметта.

Касис

Витамин С защищава от недъгавост на мозъка, в това число деменция и Алцхаймер. Освен това витаминът има отношение към предотвратяване от тревога и стрес.

Домати

Мощният антиоксидант ликопен, открит в доматите, оказва помощ в битката със свободните радикали, които се появяват при заболяването на Алцхаймер и деменция. Високото наличие на витамин D, съдържащ се в доматите, усъвършенства настроението и даже предотвратява появяването на меланхолия.

Авокадо

Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. То усилва притока на кръв в мозъка и пази, както целия организъм, по този начин и „ мотора ” ни от нездравословното влияние на свободните радикали.

Ядки

Ядките, изключително орехите и бадемите са извънредно потребни за мозъка и нервната система. Те съдържат витамини А, Е и група В, а също по този начин и калий, калций, фосфор и желязо. Достатъчният банкет на витамин Е може да подкрепи да се предотврати когнитивният спад, изключително при възрастните хора. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са от изключително значение за вярното действие на мозъчните мембрани.

Витамин Е съдържат и зелените зеленчуци, аспержите, маслините, семена, яйцата, кафявият ориз и пълнозърнестите храни.

Черен шоколад

Истинските типове черен шоколад съдържат минимум 70% какаови флаваноли, които усилват притока на кръв в мозъка. Влияе за възстановяване на когнитивните функционалности и увеличение бодростта на организма.

В сходна ранглиста не би трябвало да бъде пропускана и водата - храна за мозъка. Водата е измежду най-полезните субстанции за нашето здраве и дава сила за всички мозъчни функционалности - мисли, дейности, процеси. Често неналичието на централизация или главоболие се дължи на дехидратация. Според учените освен тялото се дехидратира, само че и мозъка, което му пречи да работи обикновено.

Освен здравословното хранене и упражненията оказват помощ на мозъка. Изследвания демонстрират, че постоянните извършения усъвършенстват когнитивната функционалност, забавят процеса на психическото стареене и оказват помощ за обработването на информацията по-ефективно.

Zdrave.to.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР