Изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота

...
Изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота
Коментари Харесай

СРАМНИ СХЕМИ ОТ ДЕПУТАТИТЕ ХРАНТУТНИЦИ: Бавят избора на членове на ВСС!

Изборът на членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота няма да се състои през тази седмица. Това стана ясно от дневния ред на Народното събрание. Не е ясно по кое време тъкмо ще се реализира този избор, само че евентуално това ще стане идната седмица.

Членове на управлението на Народното събрание обясниха пред Клуб Z, че отлагането се прави, с цел да може да се събере болшинство от 2/3 за избрани кандидатури - т.е. текат договаряния. Депутатите са издигнали 18 претенденти за 11 места.

От парламентарната група на ГЕРБ, а и от други групи са поискали да се срещнат по-подробно с претендентите за членове на Висш съдебен съвет. Според всеобщото мнение чуването в правната комисия, което бе извършено предходната седмица, е протекло официално и депутатите не са съумели да си сформират мнение за претендентите.

Според Закона за правосъдната власт обаче Народното събрание би трябвало да избере членове на Висш съдебен съвет 1 месец преди приключването на мандата на сегашния съвет. Той изтича на 3 октомври, което значи, че изборът трябваше да е реалност до 3 септември.

Депутатите гласоподаваха Народното събрание да не заседава този петък. Вместо това ще има изключително съвещание във вторник с идентична стратегия. Шефът на Народното събрание Димитър Главчев съобщи, че сигурно ще има 3 часа парламентарен надзор. Програмата за съвещанието във вторник ще бъде гласувана на следващия ден. Предложението за тази смяна на дните на за пленарно съвещание било единомислещо от председателския съвет.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР