Изборът на бойни самолети е суверенно българско решение, заяви посланикът

...
Изборът на бойни самолети е суверенно българско решение, заяви посланикът
Коментари Харесай

Ексклузивно! Посланикът на САЩ: Няма да се меся във вътрешната ви политика, изборът на бойни самолети е ваша работа


Изборът на бойни самолети е суверенно българско решение, съобщи посланикът на Съединените щати у нас Ерик Рубин в изявление за БНР. " Като дипломат на Съединените щати съм доста деликатен да не се впускам в коментар на вътрешно политически въпроси. Нашият метод е по-широк. Ние поддържаме България и българския народ като наш съдружник, другар и сътрудник. С една доста ясна цел - България да бъде просперираща, по-сигурна, страна, в която има работа, която задържа нейните младежи. Затова няма да разясня вътрешно политически въпроси. " - разяснява дипломатът, написа " Пик ".

На въпрос дали вижда връзка сред тематиката за бойните самолети, военните фабрики и напрежението сред политическите партии и институциите в страната, той отговори, че България е демократична страна, в която има избори, надлежно и представители на разнообразни ползи, разнообразни фракции, партии и сили.
" Така работи демокрацията. Нормално е и постоянно ще има разногласия и несъгласия, както и взаимни обвинявания. Така е и във Вашингтон. Затова има парламент, по тази причина има публично мнение и свободна преса. Тя би трябвало да оказва помощ на хората да се ориентират и да схващат какво се случва. Затова е толкоз значимо да я има. " - добави Рубин.

" Аз съм склонен с президента, че моята работа е да съставлявам моето държавно управление, моята страна и хората в нея, както и да изяснявам на българите и на българското държавно управление гледната точка на моето държавно управление. Както съм казвал постоянно, и в това отношение би трябвало да се съглася с президента, изборът на бойни самолети е суверенно българско решение. То е основно значимо решение, което може да бъде взето само и единствено от българите. Много е основно и значимо това решение да не бъде повлияно извън, тъй като става дума за доста пари. " - сподели още посланикът.

" Ясно виждаме, че България има способни и високо квалифицирани военникато състав, който има потребност от също толкоз добра и съответстваща техническа екипировка. А все още е повече от ясно, че военният ви състав е на по-добро равнище от военната техника, с която разполагате. И това е, тъй като не е осъвременена откогато сте в НАТО, като изключим някои области, където има напредък. Ние поддържаме модернизацията и декларираните цели на българското държавно управление и на българския парламент. Знам, че президентът Радев е склонен, че е нужна рационализация на българската войска. Това е тематика, която мога да разясня напълно умерено, тъй като това е ангажимент, който всички съдружници в НАТО са поели, включително и България, която е от страните, които не могат да отделят 2 % от брутния си вътрешен артикул за алианса. Това е въпрос, значим най-много за България, тъй като тя се нуждае от съвременна военно-техническа екипировка, с цел да действа добре защитата й, по едно и също време във вътрешната и външната система за сигурност като част от Алианса. " - безапелационен бе той.

Преди две седмици Румъния получи последните три бойни самолета F 16 и заприказва за нови. Американски оръжеен колос пък ще взе участие в производството на бронетранспортьори в взаимен цех до Букурещ. Посланикът обаче е безапелационен, че не прави сходни съпоставения сред България и Румъния:

" Не, не върша! Не мисля, че сходни съпоставения са потребни. Полезните са тези, които загатнах доскоро - страните членки на НАТО, които реализират единодушие с какъв ангажимент, по какъв начин и с какъв запас да посрещат общите си цели. Това е алианс за групова и взаимна сигурност. Това е значимо за всички членове, а освен са тези, които идват от някогашния Варшавски контракт. Всички дават обещание да имат по-голям принос към личната си защита и в системата за групова защита на НАТО, а когато приказваме за България, най-важният детайл е таман модернизацията. Ние изрично поддържаме желанията на българското държавно управление и решенията на българския парламент да придвижат този въпрос и мисля, че тази година ще забележим същински напредък в това отношение. "

Посланикът отхвърли да разяснява изявления в български медии, че ЕМКО е в забранителния лист на Държавния департамент.
Във връзка с настояването на Цветан Василев за протекция по закона " Магнитски ", дипломатът съобщи:
" Това е световен закон, използван към целия свят, и по никакъв метод не е ориентиран или визира единствено България. Глобалният закон Магнитски да не трябва да бъде неправилно интерпретиран или употребен за политически цели от едни или други политически сили. Но не от мен зависи една или друга интерпретация. Това, което мога да направя е да дам обстоятелства, законът е наличен онлайн и изцяло транспарантно и ясно е каква е същността му.

Законът споделя, че всеки американец или американска организация може да подаде сигнал за разглеждане против който и да било човек, където и по света. Но, това уведомяващо писмо не значи безусловно решение, а единствено, че сигналът ще бъде прегледан. След това може да има положително или негативно мнение. Ако се откри нарушение на стандарти в държанието, Съединените щати ще се произнесат и това не е ориентирано към една или друга съответна страна или съответен човек, а към несъмнено държание, незачитащо законовите стандарти. Последствията ще са единствено за тези лица, които не зачитат тези законови стандарти и ще важат на територията на Съединените щати. "

На въпрос доколко са основателни чувствата за световно преформатиране на стратегическите партньорства на Турция, дипломат Рубин съобщи, че въпросът е прекомерно необятно дефиниран, с цел да го разяснява в дълбочина.

" Мога да повторя това, което държавният секретар Тилърсън сподели - тази седмица ние сме доста обезпокоени от ареста на няколко чиновници от дипломатическата ни задача в Турция. От ареста и задържането на няколко американски жители в Турция без съответно пояснение и достъп до правна поддръжка. Изразихме намерено тези свои безпокойства и не е загадка, че сме разочаровани и обезпокоени от ставащото там. Убедени сме, че и двете ни страни - Турция и Съединените щати се нуждаят една от друга като съдружници. Имаме дълга история на партньорство, съдействие и другарство. И бихме желали да се върнем към това. Това ще е значимо за нас, за света и за района. "

Запитан дали България се трансформира в полесражение на противоположни пропагандни тълкования и осведомителни войни, дипломатът съобщи:
" Този въпрос е годен на всички места по света. Включително и в Съединените щати където се слага остро въпросът дали Русия се меси. От моя позиция най-важното е прозрачността. Когато ние вършим нещо, го вършим намерено, написа името ни, вършим го обществено. Ние желаеме всеки да знае какво вършим. Ако някои други страни вършат непрозрачни неща, подмолно, без да признават и без да поемат отговорност за дейностите си, тогава това към този момент е мотив за безпокойствие. Отговорите могат да са единствено в свободната преса, прозрачността и достъпът на жителите до добра информация за това какво се случва, с цел да могат да вършат своя избор. "

Почти две години откакто стана дипломат в София, Рубин е безапелационен, че България е надхвърлила упованията му:

" Аз съм идвал и преди този момент тук, само че за първи път имам опцията да видя в дълбочина и в действителност да опозная страната ви и българите. Съпругата ми и аз се срещаме с толкоз доста надарени, очарователни българи, постигнали доста триумфи. Уникална, красива страна, невероятни естествени благосъстояния и богата история. Мисля че, българите от време на време не осъзнавате какъв брой скъпа е страната ви - както се пее в химна ви - земен парадайс. Виждам от къде идва това. И на втория детайл във въпроса ви - безусловно имам вяра в нашия ангажимент към страната ви като сътрудник и другар и във българския ангажимент към Съединените щати като ваш сътрудник. Мисля, че има народен консенсус по този въпрос. Може да има някои тематики и моменти на противоречие това е обикновено при сътрудници. Даже това от време на време е здравословно и не може да бъде интерпретирано като намаляване на доста тесните връзки сред двете ни страни. "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР