Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци Те съдържат

...
Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци Те съдържат
Коментари Харесай

Картофи - как да ги пържим здравословно

Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци
Те съдържат аминокиселината аспаргин, която при висока температура (над 190 градуса), при каквато се случва пърженето, се трансформира в акриламид, който е научно потвърдено, че има мощно изразено канцерогенно деяние върху организма. Ето за какво пържените картофи са нездравословни, в случай че не се подготвят по подобаващ метод.

В никакъв случай не претопляйте пържените картофи, тъй като при притоплянето акриламидът се усилва двойно.

Избирайте здрави картофи, без петна и без израстъци. Ако може да видите картофа от вътрешната страна, спрете се на по-жълтеникавите сортове, тъй като те са по-сладки.

Един от оптималните способи да ги приготвим пържени, е да ги обработим преди пържене – да ги задушим леко или да ги запечем, с цел да може да съкратим нападателната термична обработка.

Важна е мазнината, в която пържим. Единият вид е да се употребяват специфични фритюрни мазнини, а не олио. Те се окисляват по-трудно и не се трансформират в трансмастни киселини. Най-добре е обаче да пържим в масло от гроздови семки – да, то е скъпо и се намира относително мъчно, само че е единствената лой, която разрешава безвредното пържене. И това не важи единствено за картофите. Тя е безвредна, тъй като е устойчива на високата температура и съдържа полифеноли, които не защищават от свободните радикали. Други мазнини, които бихте могли да ползвате за пържене, са маслото гхи и кокосовото масло.

Пържете в малко лой и за допустимо най-кратко време. Не допускайте картофите или различен артикул, който пържите, да прегарят. Ако имате фритюрник, използвайте го, с цел да може да регулирате температурата и тя да не скача над 190 градуса. Ако пък нямате фритюрник, ползвайте най-добре керамичен тиган.

В никакъв случай не използвайте наново мазнината, в която към този момент сте пържили един път.

Когато консумирате пържени храни, наложително ги комбинирайте с пресни салати – те имат свойството да извеждат токсичните субстанции от организма.

На пазара към този момент има уреди за безвредно пържене на картофи и други артикули. Не са евтини, само че са добра инвестиция във вашето здраве и добра форма. Защото пържените храни освен са много калорични – постоянната им консумация поврежда стомаха, води до сърдечно-съдови болести, гастрит, колит и други.

След като изпържите картоф, тиквичка или патладжан, оставете ги върху кухненска хартия или салфетка, които да попият непотребната лой. И не ги пресолявайте!

Въпреки всички тези препоръки всеки експерт по здравословно хранене ще ви каже, че е най-добре да пържите в извънредно редки случаи. Има голям брой предписания, които разрешават да приготвите картофките също толкоз вкусни като пържените, само че без да ги пържите. Ето някои такива хрумвания..

„ Пържени “ картофи с белтъци

нужни артикули:

7 картофа на пръчици

2-3 белтъка

шарена сол

2 скилидки счукан чесън

червен пипер

метод на подготвяне:

1. Смесете белтъците с подправките и оваляйте с тях картофените пръчици.

2. Наредете картофите върху тава, постлана с хартия за печене, и печете в авансово загрята фурна на 220 градуса за половин час.

Може да ги запечете и единствено с белтъци и сол или с подправки по желание.

„ Пържени “ картофи с гхи

нужни артикули:

7 картофа на кръгчета

3 с.л. масло гхи

2 скилидки счукан чесън

клонче розмарин

сол

метод на подготвяне:

1. Ако нямате масло гхи, може доста елементарно да си го приготвите сами. Сложете в бездънен съд буца масло (количеството няма значение) и го разтопете върху котлона на слаб огън. Когато маслото се разтопи, на повърхността му ще се образува пяна. Трябва с решетъчна лъжица да изгребете цялата пяна. Когато маслото изстине, го сложете в буркан и към този момент може да го държите даже отвън хладилника.

2. В подсолена вряща вода сварете картофите за 5-10 минути според от дебелината, с която сте ги нарязали.

3. Извадете ги и ги подсушете с забрадка или кухненска хартия.

4. В керамичен тиган стоплете маслото гхи и оваляйте в него картофите. Оставете ги на междинен огън към 5 минути и подправете с чесън, розмарин и сол.

Малък трик:

Тъй като е доста значимо от здравословна позиция картофите да не са прекомерно солени, ви предлагаме метод, по който въобще няма да има потребност да посягате към солницата. Съчетайте ги с някакъв сос, да вземем за пример песто, което може сами да си извършите. Него може да го ползвате освен за картофите, само че и като сос за спагети, ужасно допълнение към салатата с домати и доста други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР