Избирателната активност на референдума в Македония до 11:00 часа местно

...
Избирателната активност на референдума в Македония до 11:00 часа местно
Коментари Харесай

По македонски - опозицията бойкотира референдума, но не съвсем

Избирателната интензивност на референдума в Македония до 11:00 часа локално време е била 8,03%, демонстрират данните от системата за редом гласоподаване. Отчетен е дребен случай в село Йегуновце – графит с обидно наличие, който е бил изрисуван на една от стените на постройката, в която се обитава изборна секция 2117, съобщи БГНЕС.
Бойкот на ВМРО-ДПМНЕ, само че не напълно
Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски няма да гласоподава на днешния референдум в Република Македония. Това сподели представителят на партията Наум Стоилковски. Според него " Мицкоски е взел това решение, тъй като въпросът на референдума бил манипулативен и дълбокосмислен ".
" Мицкоски е против смяна на името и против този контракт, който унижава Македония ", изясни Стоилковски.
Същевременно обаче Заместник- ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ Митко Янчев гласоподава на днешния референдум. Председателят на парламентарната група на Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ Драган Данев и най-малко още двама депутати също са дали своя глас на днешния референдум.
Оптимизмът на властта
Днес е същински празник. Очаквам посредством всеобщото гласоподаване, с високата изборна интензивност още един път да се удостовери и многоетническото единение на нашите жители и цялостното политическо единение на жителите отвън всяка политическа партия или политически убеждения. Това сподели министър председателят и водач на СДСМ Зоран Заев, откакто гласоподава в изборна секция 1730 в началното учебно заведение " Никола Вапцаров " в Струмица. Той дойде, съпроводен от брачната половинка си Зорица и сина си Душко.
Заев акцентира, че с помощта на дейностите на България се е насърчила и гръцката страна. Македония подписа две исторически съглашения - първо Договора с България за добросъседство, другарство и съдействие, а по-късно и историческото съглашение с Гърция, с което най-сетне се реши 25-годишният спор за името, сподели македонският министър председател. Това остави трайна диря тук в района, като се построи другарство, което се основава на европейските полезности. Мисля, че това ще повлияе позитивно на бъдещите генерации, посочи Заев.
" Очаквам Народното събрание да последва решението на болшинството на жителите, което през днешния ден ще даде явен отговор в каква посока би трябвало да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-сетне да реализира своите стратегически цели, да бъде член на най-мощни боен съюз в света - НАТО и да бъде член на най-силната стопански съюз в света - Европейският съюз ", акцентира Заев пред редица локални и задгранични публицисти.
На въпрос дали е уверен, че референдумът ще бъде подсилен от позитивен избор, той бе безапелационен, че чака огромна част от македонските жители да гласоподават " за ". По негови сметки 80% от македонците подкрепяли европейската и натовската вероятност на Македония .
Днес е огромен ден за Македония, само че това е и един огромен ден за другарството с България и Гърция и с всичките ни съседи Това сподели македонският министър на външните работи Никола Димитров откакто гласоподава в днешния референдум. " В продължение на един месец политиците говореха и обясняваха какъв брой е важен този исторически залог при днешния кръстопът, на който се намираме. Днес приказва народът, а народът приказва посредством гласоподаване ", сподели Димитров и добави: " Надявам се през днешния ден да бъде един същински празник за демокрацията и нашата Македония дефинитивно да тръгне напред в същинската посока към НАТО и Европейски Съюз със запазването на всичко, което е значимо за нас ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР