Избират технология за съхранение на отработено ядрено горивоЩе правят референдум

...
Избират технология за съхранение на отработено ядрено горивоЩе правят референдум
Коментари Харесай

Заравят ядрени отпадъци в Добруджа или Странджа

Избират технология за предпазване на отработено нуклеарно гориво
Ще вършат референдум с локалното население преди да изберат съответно място

Досега извозвахме отпадъците към Русия

Ядрени боклуци може да бъдат заравяни в Добруджа или Странджа. Двата региона в България са подобаващи за погребение на радиоактивни боклуци, излиза наяве от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров.

Задълбочен обзор на геоложки изследвания е посочил, че в страната са налични подобаващи геоложки обединения за погребение на радиоактивни боклуци (РАО), като гранити (в Югоизточна България) и мергели (в Дунавската равнина), написа в отговора на министъра без да има по-подробна информация тъкмо за кои региони става въпрос. Но в Югоизточна България е Странджа планина, а част от Дунавската низина е Добруджа.

Повод за въпроса на депутата от Движение за права и свободи е разбор, показан при започване на месеца от Съвета за стопански разбори към Министерския съвет, за приемането на радиоактивните боклуци от обществото, за който “Труд news ” към този момент писа. Затова депутатът пита дали в националната енергийна тактика ще залегне създаване в България на вместилище за дълготрайно предпазване на отработено нуклеарно гориво.

В отговора си министърът изяснява, че до момента България е разчитала на контракт с Русия за предпазване и преправяне на отработеното нуклеарно гориво от АЕЦ “Козлодуй ”. Но заради променената геополитическа среда взаимоотношенията с Русия поражда неустановеност и опасности. Освен това съветското нуклеарно гориво последователно ще бъде сменено с американско и френско.

Това постанова смяна на Стратегията за ръководство на отработено нуклеарно гориво (ОЯГ) и радиоактивни боклуци (РАО), както и за разглеждане на вероятни сюжети за предпазване и погребение на ОЯГ и РАО.

Водят се диалози с интернационалните компании за изследване на софтуерни благоприятни условия за преправяне на ОЯГ от реакторите на АЕЦ “Козлодуй ”, написа в отговора на министъра. Но даже в този случай остава открит въпросът за съхранението на по този начин наречения скъп материал - изотопи на плутония и урана, който ще се получи и в този случай на преправка. Този материал се остъклява в контейнери, само че още веднъж би трябвало да бъде съхраняван някъде. Използването на тези нуклеарни материали за цивилен цели е лимитирано, а разноските за предпазване в друга страна са високи, написа в отговора на министъра. В Русия създават реактори от последващо потомство, в които може да употребяват ОЯГ от работещите в този момент нуклеарни реактори.

Трябва да бъдат разграничени процесите на предпазване от тези на погребение на РАО и ОЯГ, написа в отговора на министъра. Той показва, че България проблем със съхранението, в това число и дълготрайно няма. У нас има вместилище за РАО на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”. Но все пак министърът декларира, че “направените досега изследвания дават превес на тезата, че построяването на надълбоко геоложко вместилище се обрисува като най-устойчивата национална опция за решение на въпроса за ръководство от ОЯГ, без значение дали ще бъдат погребвани остъклени високо дейни боклуци или отработено нуклеарно гориво ”.

Съвременната процедура е ориентирана към създаване на уреди за погребение в дълбоки постоянни геоложки обединения, като евентуалните скали са гранити, плътни и глинести мергели или в подобаващи минни изработки, написа в отговора. Възможните разновидности за погребение са в подземни уреди с галерии или посредством сондажен прийом.

Но министърът пропуща да означи, че в света към момента няма построено нито едно вместилище за надълбоко геоложко погребение на ОЯГ. Той показва, че когато има съответно софтуерно решение за погребение на РАО, ще се премине към търсене на единодушие с локалните общности. Най-ефективен наподобява разновидността на доброволния принцип - на база оценка за подобаващи региони се дава опция на локалните общности да одобряват или отхвърлят съществуването на вместилище на тяхна територия посредством референдум, написа в отговора на министъра на енергетиката Румен Радев.

България измежду първите страни в Европа с нуклеарна технология AP1000
Westinghouse събра в София над 50 компании на конгрес с посланика на Съединени американски щати


Посланикът на Съединени американски щати у нас Н. Пр. Кенет Мертен бе измежду участниците във форума на Westinghouse в София с представители на над 50 компании. Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев и енергийният министър Румен Радев също участваха на събитието.

Westinghouse Electric Company посрещна представители от над 50 компании на симпозиум за български снабдители, оповестиха за медиите от M3 Communications Group. Събитието е било за да се даде платформа за разговор и евентуално партньорство с локални снабдители за осъществяване на плана за създаване на два нови нуклеарни енергоблока с технологията AP1000, определена от Република България за площадка “Козлодуй ”.

На форума на Westinghouse са взели участие министърът на енергетиката Румен Радев и ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, управлението на АЕЦ “Козлодуй ” и представители на посолствата на Съединени американски щати и Канада в България.

През юни 2023 година Westinghouse подписа контракт за предварителни инженерни действия (Front-End Engineering & Design, FEED) с “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ”, а през месец октомври 2023 година Westinghouse подписа меморандуми за съгласие с основни български снабдители за взаимно присъединяване при идното създаване на нови нуклеарни енергоблокове на площадка “Козлодуй ” и в други страни от Европа. Обхватът на меморандумите включва планиране и доставка на системи за надзор и ръководство, системи за радиационен мониторинг, както и даване на разнообразни инженерни, надзорни и строителни услуги.

“България може да бъде измежду първите страни в Европа, които ще изградят нуклеарна мощ с най-модерната нуклеарна технология AP1000 (след Полша и Украйна, б. р.). Този план е от решаващо значение за обезпечаването на благонадежден източник на чиста и налична сила в България, което освен ще помогне за понижаване на въглеродните излъчвания, само че и ще бъде инвестиция за стопанската система ни, създавайки хиляди зелени работни места в цялата верига на нуклеарни доставки ”, е декларирал по време на събитието Петьо Иванов, изпълнителен шеф на “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ”. “Партнирайки си с Westinghouse, ние имаме действителни шансове да осъществим тактиката ни за обезпечаване на чиста, безвредна и надеждна нуклеарна сила. ”, споделя още Петьо Иванов.

“Westinghouse има дългогодишни партньорски връзки с АЕЦ “Козлодуй ” и нуклеарната промишленост в България, в това число подписаното през 2022 година 10-годишно съглашение за доставка на нуклеарно гориво за един от енергоблоковете в “АЕЦ Козлодуй ”, отбелязва по време на форума и Елиас Гедеон, старши вицепрезидент по комерсиалните интервенции в отдел Енергийни Системи на Westinghouse Electric Company. И добавя: “Ние отчитаме незабравим прогрес в осъществяването на контракта за предварителни инженерни действия за новите нуклеарни мощности с технология AP1000. Очакваме с неспокойствие по-нататъшното разширение на партньорството ни с опитни локални снабдители, с цел да осъществяваме дружно този евентуален план за създаване на нови нуклеарни мощности в страната ”.

Парламентът даде зелена светлина за новите нуклеарни мощности
АЕЦ „ Козлодуй “ стартира договаряния с „ Хюндай “ за строителство на нови блокове
ППДБ се пробваха да прескочат процедурата



По неразбираеми аргументи от ППДБ се пробваха да преправят в придвижване процедурата по желание на договаряща компания за строителството на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй ”, само че Народното събрание утвърди да се проведат договаряния сред “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ” ЕАД и “Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън ” - компанията, спечелила състезанието съгласно авансово оповестените критерии.

След няколко часа диспути Народното събрание въпреки всичко разпореди в период до 15 април т. година да се проведат договаряния сред “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ” ЕАД и “Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън ” (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd., б. р.) за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в употреба на нуклеарна централа на утвърдената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Решението в пленарна зала следваше да бъде взето откакто предходната седмица “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ” ЕАД разгласява резултатите от процедурата за установяване на къса листа на евентуални строителни компании. Както е известно, от петте компании, показали интерес, преди всичко бе класирана южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd. Останалите компании, които отпаднаха при процедурата по изследване на “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ” ЕАД бяха Fluor B.V., консорциум с водач China National Nuclear Corporation Overseas Ltd., China Energy Engineering Corporation Limited и американската Bechtel Nuclear Power Company Limited ( “Бехтел ”, б. р.). Точно последната компания обаче стана мотив за продължителните разногласия в Народното събрание, когато изненадващо депутати от ППДБ предложиха и в енергийна комисия, а в следствие упорстваха и в пленарна зала, “Бехтел ” също да взе участие в договарянията с АЕЦ “Козлодуй ”, без значение, че е отпаднала от състезанието.

От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи предизвестиха ППДБ, че по този метод на процедура прескачат процедурата, която е осъществена в АЕЦ “Козлодуй ” и надали не вкарват нов състезател след извършен конкурс. Повече от необичайно бе и държанието на енергийния министър Румен Радев, който сподели за “Хюндай ” и “Бехтел ”: “Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да вършиме подобен избор като Народно събрание, мисля, че няма и да се сбърка ”. От ППДБ не видяха нищо притеснително във обстоятелството, че поради неочакваното им предложение и “Бехтел ” да бъде включена в договарянията, последва остра реакция от “Хюндай ”, оповестена от Посолството на Южна Корея у нас. Южнокорейският колос “Хюндай ” непосредствено предизвести за нелоялна конкуренция от страна на свои съперници при построяването на новите мощности.

След вчерашното гласоподаване в пленарна зала от посолството на Южна Корея разгласиха ново известие, в което още веднъж се обръща внимание на договарянията сред “АЕЦ Козлодуй - New Builds ” и Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. “Посолството се надява договарянията да протекат безпрепятствено ”, се споделя в известието на дипломатическата задача във фейсбук.

Решението в Народното събрание мина със 112 гласа “за ”, 29 “против ” и 82 “въздържал се ”.

“Ключовото в това решение не е толкоз името на компанията, колкото това, че Народното събрание дефинира избрани условия към договарящите от българска страна в този развой ”, съобщи след гласуването ръководителят на Комисията по енергетика Делян Добрев. И дружно с ръководителя на комисията по околна среда Станислав Анастасов (ДПС) оповестиха, че само “Хюндай ” е била компанията, която е съгласна да отговори и на трите условия, които България е сложила за периоди, цени и присъединяване на български компании в строителството. Известно е, че “Хюндай ” сполучливо си партнира с българската компания “Главболгарстрой ”.

Условията на България към строителя на VII и VIII блок

• Фиксирана цена, с цел да знаем тъкмо какъв брой ще платим.

• Първият блок, който ще се яви блок VII в АЕЦ “Козлодуй ”, да бъде издигнат в границите на 60 месеца, а вторият блок - блок VIII, да бъде издигнат в границите на 54 месеца.

• Поне 30% от бюджета и дейностите по този план да бъдат предоставени на български компании реализатори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР