Избелващи, с хубав аромат, с микрогранули… пастите за зъби са

...
Избелващи, с хубав аромат, с микрогранули… пастите за зъби са
Коментари Харесай

Неподозирани вредни съставки крият пастите за зъби

Избелващи, с прекрасен мирис, с микрогранули… пастите за зъби са нещо, което използваме всеки ден. Някои от тях обаче съдържат рискови субстанции.
Триетаноламин и диетаноламин – по принцип това са субстанции, които образуват пяна и се прибавят най-много в перилни препарати, омекотители, препарати за разчистване на фаянс, на под и на прозорци. Но някои производители ги употребяват и в пасти за зъби, тъй като способстват сътрудникът да се разпенва добре. Срещат се и във декор дьо загар, серпантина, даже в бебешки кремове. Опасни са, тъй като моge да доведат до алергии, отслабен имунитет, както и до кожни проблеми. Токсични са при усвояване, по тази причина би трябвало да се заобикаля използването на пасти за зъби с триетаноламин и диетаноламин.

Триклозан – това също е съставна част, употребена най-вече в препарати за разчистване, дезинфектанти и в антистатични спрейове. Добавя се обаче и в някои пасти за зъби поради способността си да избелва и да подкрепя постигането на искра. Триклозанът обаче може да докара до срив в имунната система, проблеми с храносмилането, даже устойчивост към антибиотици. Според някои експерти той даже подготвя към сърдечна непълнота и инфаркт.

Формалдехид – още веднъж сътрудник, желан в препаратите за разчистване, който се прибавя в пасти за зъби точно поради качеството си да придава искра. В някои страни е неразрешен за приложимост в пастите за зъби, както и в декоративната козметика. Може да аргументи сърбеж и изгаряне на кожата, нервира гърлото, очите и белите дробове, води до алергии, ендокринни разстройства и имунологични проблеми. Смята се за канцерогенен.

Парабени – съдържат се в голяма част от козметичните средства. Смята се, че предизвикат хормонален дисбаланс, алергии и проблеми с метаболизма. Според най-новите теории са канцерогенни.

Флуор - парадоксът се състои в това, че флуорът е считан за незаменима добавка за здрави зъби. Но съгласно експерти това важи само в ниски дози, до момента в който при усвояване или при свръхприем той даже крие опасности от проблеми със зъбите. Според американски учени нарасналият банкет на флуор при бебета и деца може да докара до така наречен зъбна флуороза – проблеми с емайла и оцветяването с жълто-кафяви петна. Това е и една от аргументите в някои страни да се отхвърли профилактиката измежду подрастващите с спомагателен банкет на флуор под формата на таблетки. Още през 1959 година роденият в Румъния, само че работил във Франция ендокринолог Флориан Рапапорт показва подозрение, че несъразмерният банкет на флуор от децата може да докара до мозъчни увреждания, закъснение на развиването, увреждане на моторната функционалност, даже проблеми с паметта. Той акцентира, че при подрастващите несъразмерният банкет на флуор, вместо да заздрави костите, в действителност ги прави елементарно чупливи.

Освен това съгласно английски учени повишеният банкет на флуор може да докара до метаболитни разтърсвания, свръхтегло, изтощеност, даже меланхолия. Екип от университета в Кент открива, че приемането на високи дози флуор покачва с 30% риска от проблеми с щитовидната жлеза.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР