Из целия свят годината беше лоша за портфейлите на потребителите.

...
Из целия свят годината беше лоша за портфейлите на потребителите.
Коментари Харесай

Тел Авив №1 в класацията за най-скъп град в света

Из целия свят годината беше неприятна за портфейлите на потребителите. Трудностите пред веригите за доставки и изменящото се потребителско търсене покачиха разноските за живот в доста от най-големите градове, съгласно ново изследване. Инфлацията е най-бързата записана през последните пет години.

Един град претърпява по-бърза смяна от множеството, скачайки от пето място на първо в тазгодишния показател на най-скъпите гладове в света, оповестен от Economist Intelligence Unit (EIU).

Израелският Тел Авив оглави класацията за първи път, изпреварвайки миналогодишния водач Париж, който в този момент дели второто място със Сингапур.

EIU приписва внезапното повишаване на показателя на Тел Авив на покачванията на цените на хранителни артикули и превоз и силата на израелския шекел по отношение на щатския $.

Ежедневни артикули и услуги

Световният показател на разноските за живот за 2021 година наблюдава разноските за живот в 173 световни града – с 40 повече от предходната година – и съпоставя цените на повече от 200 ежедневни продукта и услуги.

Данните за изследването, което се организира повече от три десетилетия, се събират от световния екип от откриватели на EIU всеки март и септември.

Индексът е съпоставим с цените в Ню Йорк, затова градовете с по-силни валути по отношение на щатския $ евентуално ще се окажат по-високо в класацията.

Цюрих и Хонконг са надлежно на четвърто и пето място. Миналата година те заемаха първото място дружно с Париж. Ню Йорк, Женева, Копенхаген, Лос Анджелис и Осака приключват останалите от първите 10.

В горните ранглисти не престават да преобладават европейските и развитите азиатски градове. Градовете с най-нисък сан са най-вече в Близкия изток, Африка и по-малко богатите елементи на Азия.

Проблеми, основани от пандемията

EIU оповестява, че приблизително цените на стоките и услугите, обхванати от показателя, са се повишили с 3,5% на годишна база в локална валута, спрямо нарастване от едвам 1,9% по това време предходната година.

Докладваните проблеми във веригата за доставки способстваха за покачването на цените, а пандемията от COVID-19 и обществените ограничавания към момента засягат производството и търговията по света. С новия вид на ковид, който сега провокира необятно публикувана паника, тези проблеми няма да изчезнат бързо.

Повишаващите се цени на петрола доведоха до 21% нарастване на цената на безоловния бензин, оповестява EIU, само че имаше и огромни покачвания на цените в категориите отдих, тютюн и персонална хигиена.

Най-високо издигащият се град през 2021 година беше иранският град Техеран, който скочи с 50 места от № 79 на № 29, защото глобите на Съединени американски щати доведоха до дефицит и по-високи цени.

Сирийският град Дамаск още веднъж се подрежда като най-евтиният град в света, защото неговата раздрана от война стопанска система продължава да се бори. Дамаск и Техеран страдаха от доста висока инфлация през 2021 година, както и Каракас във Венецуела и Буенос Айрес в Аржентина.

Предстои още

" Въпреки че множеството стопански системи по света в този момент се възвръщат, защото се вкарват имунизациите против COVID-19, доста огромни градове към момента следят скокове в случаите, което води до обществени ограничавания. Това нарушава доставките на артикули, което води до дефицит и по-високи цени ", изяснява в изказване Упасана Дът, началник на международните разноски за живот в EIU. " Можем ясно да забележим въздействието на пандемията в тазгодишния показател, като покачването на цените на бензина е изключително мощно. Но не във всички градове се следи нарастване на цените. В доста от градовете към дъното на нашата ранглиста цените са в застоялост или даже спад, частично тъй като техните валути отслабнаха по отношение на щатския $. "

" През идната година чакаме да забележим още по-високи разноски за живот в доста градове, защото заплатите се усилват в доста браншове. Въпреки това, ние чакаме и централните банки да покачат лихвените проценти, внимателно, с цел да спрат инфлацията. Така че нарастванията на цените би трябвало да стартират да се забавят от равнището от тази година ", прибавя тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР