Иво Прокопиев и Цветан Василев водят дългогодишна война с правоохранителните

...
Иво Прокопиев и Цветан Василев водят дългогодишна война с правоохранителните
Коментари Харесай

Два протеста, една цел – саморазправа на улицата с държавността

Иво Прокопиев и Цветан Василев водят дългогодишна война с правоохранителните органи, в опит да избегнат наказателната отговорност за простъпките си, написа "Труд ".

Докато обаче за Василев отмъкването на 5 милиарда лв. от КТБ и бягството в чужбина, откъдето заплаща на наемници да дискредитират прокуратурата, се е трансформирало надали не в спорт (защото няма разумен човек, който да повярва на небивалиците му за „ сполучливата банка “ срутена от „ неприятните “), то за Прокопиев борбата с държавността е по-многопластова и се води от него „ на терен “.

Целта на разградския олигарх през годините постоянно е била освен да овладее изцяло правосъдната система, само че и да подчини всяка законно определена власт, посредством силата на мейнстрийма, който управлява.

Очевидно загубвайки позиции в третото държавно управление на ГЕРБ, Прокопиев към този момент е наясно, че би трябвало да смени тактиката, а висящото му дело за присъединяване в проведена незаконна група постанова обезверено да бърза.

От своя страна Василев също не разполага с време, тъй като от дълго време е заплашен от изгонване, а въпреки това, неоправдателна присъда на Специализирания углавен съд ще постави точка на опитите му да се показва към този момент пета година за „ жертва “ на системата.

Общият зложелател и на двамата, несъмнено, е прокуратурата. Прокопиев съумя да конфигурира на най-високия пост в правосъдната система пионката си Лозан Панов, който четири години се изявява повече като политик от „ Да, България “, в сравнение с като арбитър № 1.

Но за голямо страдание на задкулисието не по този начин стоят нещата с държавното обвиняване, което съумя да резервира значително своята самостоятелност и да устои на офанзивите на цялата кохорта от грантови НПО-та, следени от Прокопиев и основани само за война с страната и в частност – прокуратурата.

След като стана ясно, че прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет номинира в своето конституционно право единомислещо заместник-главния прокурор Иван Гешев за поста на основен обвинител в страната, а нито Василев, нито Прокопиев ще могат по легален метод да се опитат да конфигурират (по сходство на Лозан Панов) тяхна марионетка за основен прокурор, отчаянието им освен стана видно, само че и генерира у тях неистово предпочитание за безпорядък в страната.

Сега към този момент двамата се надяват посредством махленски напън да принудят Висш съдебен съвет да не избере Гешев, а лозунгите за събаряне на държавното управление би трябвало да дадат съгласно тях знак и на Борисов, че олигарсите този път са подготвени да отидат и по-далеч от елементарните разходки на шепа протестъри под прозорците на „ Дондуков “ и пред Съдебната палата.

Формално идната седмица се чакат два митинга – един във вторник и един в четвъртък. Първият е проведен видимо от НПО-то „ Правосъдие за всеки “, което сплотява грантаджии-протестъри, захранвани през годините от „ Отворено общество “ на Сорос и на директно послушание на Прокопиев. За лице на втория пък е избран видинчанина Георги Георгиев от „ БОЕЦ “, понастоящем обвинен за безчинство. Георгиев не крие по никакъв метод близостта си с Цветан Василев (напротив, самичък пуска в общественото пространство фотоси от визитите си в Белград), а в случай, че не работи нищо друго, с изключение на да написа във фейсбук статуси срещу Борисов и Цацаров (а в този момент към този момент и срещу Гешев) и да носи плакати срещу тях, няма подозрение кой обезпечава издръжката му.

На процедура обаче, въпреки чисто официално „ митингите “ да са разграничени, хората, които ще участват на тях, са едни и същи. Едни и същи са и задачите им, а за жалост се следи и единност в апелите им по какъв начин да бъдат реализирани тези цели. Но до момента в който за „ БОЕЦ “ уличната лексика и хулиганският привкус от дълго време са предписание, то твърдият звук на водачите на „ Правосъдие за всеки “ би трябвало да даде явен знак за малобройните им сподвижници (основно чиновници на кръга „ Капитал “, бранители на гей браковете, джендър идеологията и неолибералните „ полезности “), че този път задачата е ескалация на напрежението. Разбира се, не става въпрос за няколкото домата, които Николай Колев – Босия сигурно дежурно ще метне към храма на Темида. Призивите за „ яд “, „ дразнене “, „ неотстъпчивост “ и „ реализиране на резултат “ кореспондират изцяло с апелите за намерено принуждение от хората на „ БОЕЦ “ – „ кръв “, „ измитане “, „ камъни “, „ връзване “, „ обсада “, „ директен конфликт “, „ гражданска гражданска война “ и прочие словосъчетания, присъщи не за либерален митинг в отбрана на хрумвания, а за разпра на улицата с държавността.

Макар изцяло противозаконни и антиконституционни, ескалацията на тези апели в последните дни ясно демонстрира, че провокация, в дните на митингите, ще бъде съзнателно търсена от „ Правосъдие за всеки “ и „ БОЕЦ “. Така, посредством „ кръв “, Прокопиев и Василев може би се надяват, че държавното управление ще подаде оставка, а на новите избори, подкрепяните от олигарсите „ достоверни “ десни на Иван Костов ще съумеят по някакъв виртуозен метод да излъжат един милион гласоподаватели да гласоподават за тях. При тази бъдеща ситуация-мираж, бонусът им – нов основен прокурор, следен от тандема Прокопиев-Василев, се подразбира от единствено себе си. (Следователят – протестър Бойко Атанасов, участник в не една и две техни прояви, даже към този момент беше избран като „ цивилен претендент “за този пост).

При тази обстановка от изключителна значимост ще бъде по какъв начин ще реагират правоохранителните органи, призвани да опазят публичния ред от хулиганските дейности на задкулисието.

Министерство на вътрешните работи да проучва

Един съответен разбор от страна на Министерство на вътрешните работи сигурно би подкрепил опазването от провокации, а обществото от дълго време е споделило думата си за хората, които трансформират анархията в предписание – те, както и менторите им, нямат никакво място в дневния ред на страна, част от Европейския съюз, спазваща законността и правилата на демокрацията, за което получава и съответното самопризнание от европейските ни сътрудници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР