Иво Димов, кмет на Община Димитровград, в интервю за сутрешния

...
Иво Димов, кмет на Община Димитровград, в интервю за сутрешния
Коментари Харесай

Иво Димов: Предсрочни избори през март ще означават провал на всички дейности, които местната власт е заложила

Иво Димов, кмет на Община Димитровград, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Кои са пресечните точки сред страната и локалната власт? Какво зависи от общината и какво – не? Мой посетител е Иво Димов – кмет на Община Димитровград. Г-н Димов, страната съществува с ред неуредици и куп чакащи неща за извършване от народните представители. Вие, с изключение на кмет на Димитровград, сте и заместник-председател на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Как съгласно вас обстановката в страната резонира? Как се отразява на общините и докога ще я караме по този начин? 

Хубав въпрос, на който за жалост не мога да отговоря. Нашето предпочитание, моето и на сътрудниците ми кметове на всички общини е да има непоклатимост в страната. За страдание, и предходната година, и тази има една неустановеност в ръководството на страната, която рефлектира надлежно върху осъществяване на дейностите и уговорките по дребните обитаеми места, по градовете, т.е. рефлектира върху осъществяването на дейностите на локалната власт. За страдание, локалната власт се оказа стожерът на страната и ние постоянно споделяме, че колкото по-силна е локалната власт, толкоз по-силна е и страната. Но тук би трябвало да отворя скоба и да кажа, че таи неустановеност в страната рефлектира върху това, което предоставяме ние като услуга, върху живота, върху метода на живот на хората, които живеят по места в градовете и в селата ни. Искрено се надявам да има непоклатимост, да има постоянно държавно управление, да има бюджет, с цел да може да тръгнем в вярната посока и да изпълняваме уговорките, които сме приели пред своите гласоподаватели. 

Как ще се отрази неналичието на бюджет на вашата община? 

Липсата на бюджет се отразява отрицателно освен на моята община, а на всички общини. Ритмичното погашение на дейностите, делегираните от страната действия е огромен проблем, тъй като тази неустановеност ще повлияе върху предвидимостта на работата на съответните общини. Много са нещата. Ние нямаме изясненост по какъв начин удължителният закон ще влияе върху отговорностите и уговорките, които имаме. Тук желая да отворя скоба и да кажа, че бюджетът е един инструмент, с който се вършат политики. За страдание, служебният кабинет няма право и няма опция да прави такива политики. Те би трябвало да бъдат правени от постоянен кабинет. Така че аз одобрявам бюджетът, който беше продължен, като нещо обикновено, само че желая да кажа, че колкото по-бързо се сформира държавно управление и то одобри постоянен бюджет, толкоз по-бързо ще тръгнат нещата, тъй като идната година, в случай че имаме нови предварителни избори март месец – по този начин, както се приказва напоследък, това значи, че държавен бюджет ще има не по-рано от края на май, което значи, че общинските бюджети ще бъдат признати юни месец. Сами разбирате, че това значи неуспех на всички действия, които локалната власт е заложила, неуспех на финансовата стратегия, неустановеност в дейностите, които са свързани, в делегираните от страната действия. При съответствие 70 на 30 в интерес на делегираните от страната действия, ние доста мъчно можем ритмично да изплащаме хонорари и да вършим сметка по този начин, че да може да действа общината в просветителния бранш, в обществените действия. Въобще всички действия ще бъдат доста, доста забавени.  

Да. Г-н Димов, а какво е вашето отношение към смесеното гласоподаване, към последните промени в Изборния кодекс? 

Лично моето отношение и моето виждане е, че би трябвало да има право на избор и всеки да преценя по какъв начин е по-добре и по какъв начин му е по-лесно да гласоподава. Много се изговори за " хартиената коалиция “, за хартиената бюлетина, само че в действителност има хора, които се тормозят да отидат и да гласоподават с машини. Имайте поради, че на идващите локални избори в едно малко обитаемо място хората би трябвало да гласоподават с машина най-малко четири пъти – за кмет на обитаемото място, за Общински съвет, вероятно преференция за Общинския съвет и кмет на община. Представете си по какъв начин тези възрастни хора четири пъти ще употребяват машината. Така че аз поддържам това, което се случва в Народното събрание. Нека всеки да има право да избере своя метод, по който да гласоподава. 

Вие бяхте формален представител на НСОРБ в наблюдаващия орган на съвещанието на взаимния Комитет за наблюдаване по програмата Interreg България – Турция 2021-2027 година Нека да кажем на нашите слушатели, че работното съвещание се организира в Одрин.  

Вчера. 

Да. В какъв дух мина срещата, какво обсъдихте там? 

Да, беше изработен разбор на постигнатото все още, както и нужните условия и правилник, по който да започва програмата в новия програмен интервал. Общо взето познавателно беше вчерашното съвещание. Факт е, че стратегиите, в това число и тази – Interreg България-Турция, закъсняват ужасно доста. Искрено се надявам през първите месеци на идната година тази стратегия, и освен тази стратегия, да стартира да действа. Тук още веднъж разтварям скоба, тъй като с изключение на тази стратегия, с изключение на и другите европейски стратегии, знаете, че много ограничения ще бъдат отворени и по Плана за възобновяване. Общините би трябвало да стартират с стремително движение да приготвят своите планове, да проектират, с цел да имат подготвеност да показват нужните планове. И това закъснение в действителност не е добре за българските общини, тъй като ние се надяваме на европейските средства. Надяваме се да изпълняваме уговорките си с планове, които сме поели като ангажимент преди много време, само че за жалост това забавя, политическата конюнктура въздейства точно върху усвояването на тези европейски средства.  

Г-н Димов, и още една значима тематика. Димитровград знаем, че е един от най-големите строителни обекти на социалистическа България, в чийто строеж с непринуден труд през 1947 година са се присъединили близо 50 000 бригадири. Логично за времето си, вашият град носи името на тогавашния първи в страната Георги Димитров. Община Димитровград е подготвена да одобри в този момент монументи с отпаднала нужда от времето на социализма. Разкажете ни повече за тази самодейност.  

Това е нашата история, ние няма по какъв начин да бягаме от нея. Аз постоянно съм го заявявал. Да, Димитровград е построен от гола поляна с безплатен, неразбираем за съвремието ни възторг от хиляди младежи и девойки и това е скъпото на нашия град. Ние имаме решение на Общинския съвет от много време, с което решение се дава зелена светлина на създаване на една Алея на монументалното изкуство в един от най-големите паркове на Димитровград – парк " Марица “. Между другото, преди броени дни стартира рехабилитацията на този парк на обща стойност над 3 милиона лв.. Аз имах една среща с министъра на културата. Тя беше напълно опознавателна, в случай че мога да кажа, по тази тематика. Да, Димитровград е подготвен сходни монументи с отпаднала нужда да бъдат ситуирани точно в този парк, в тази Алея на монументалното изкуство. И мисля, че няма нищо неприятно, тъй като този интервал от развиването освен на нашата страна, ще бъде все по-интересен за младото потомство, ще бъде все по-привлекателен от позиция на това да се научат много неща за метода на живот, за действието на системата по това време. Така че ние сме подготвени вероятно благодарение на страната да разположим сходен тип монументи в един от най-големите паркове и се надявам това да бъде атракция освен за жителите на Димитровград, а и за всички посетители на града ни.   

Знаем, че във вашия град се намира най-голямото живо коледно дърво в Европа – наблягам, в Европа. Светлините ще бъдат запалени доста скоро. Разкажете ни какво да чакаме от вашите начинания, какво предвиждате, празнични стратегии. 

Да, по този начин е. За България е най-високото коледно дърво, мисля, че и за Европа. Дървото беше измерено преди няколко години – 2018 година, в наличието на нотариус. Тогава имахме спор с община Троян и се оказа тогава, че е 27,30 метра, в случай че не ме лъже паметта. Това беше преди три години, допускам, че сега то е над 28 метра, което го прави най-високото живо коледно дърво. Всяка година то се украсява деликатно, с друга визия за наслада на дребни и огромни. Утре следва публично светлините на " Дървото на вярата ", както сме го кръстили, да бъде запалено персонално от Дядо Коледа. Надявам се да стане един неповторим празник за дребни и огромни. Тази година са употребявани нови резултати за украсата – има 65 светещи топки с диаметър над 40 сантиметра, дълги снежинки, които са диаметър над 80 сантиметра, 60 на брой, и така нататък Създали сме нужната организация, Дядо Коледа ще дойде с АТВ, придружаван от своите елфи. Богата стратегия, занаятчии ще има, децата ще могат да украсяват картички и да ги изпращат, пекарна, гостилница с всичко належащо. Разнообразната  програма, още веднъж споделям, се надявам да бъде придружена с доста усмивки и въодушевление, с цел да освободим коледния дух и да стартираме към този момент да мислим за хубави неща, за приближаващите светли празници Коледа и Нова година. Така че ще чакам всички дребни и огромни на следващия ден от 17.30 часа на площад " България “, с цел да запалителен дружно светлините на Дървото на вярата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР