Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в цял

...
Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в цял
Коментари Харесай

Колко души живеят в ивицата Газа, откога Хамас я управлява и как се снабдява с жизненоважни продукти?

Ивицата Газа е един от най-гъсто обитаемоте региони в целия свят. Тя граничи с Израел, Египет и Средиземно море.

На 7 октомври военизираната ислямистка палестинска формация Хамас атакува Израел от линията Газа. Германия, Европейският съюз, Съединените щати и някои арабски страни я класифицират като терористична организация.

Ивицата Газа обгръща територия с широчина почти 10 километра и дължина 41 километра. Малко над 2 милиона души живеят там. Това прави по към 5500 души на квадратен километър. За съпоставяне – междинната плътност на популацията на Израел е към 400 души на квадратен километър.
Кой живее в линията Газа?
Ивицата Газа е обитаема с палестинци. Сред тях има както поданици, които живеят там от генерации, по този начин и доста бежанци. Последните са избягали след основаването на страната Израел през 1948 година и последвалите военни спорове сред израелци и палестинци.

Повечето поданици живеят в северната част на територията и изключително в град Газа. Населението на региона е доста младо. Почти 40% от него са деца и младежи под 15-годишна възраст.
Каква е разликата сред Газа и Западния бряг?
Палестинските територии се състоят от линията Газа и окупирания от Израел Западен бряг. Западният бряг, в това число Източен Йерусалим, граничи с Израел, Мъртво море и Йордания.

Западният бряг се разграничава доста от линията Газа. Той е доста по-голям и има по-малка плътност на популацията. Управляван е от партия Фатах, най-силната секта в границите на Организацията за избавление на Палестина (ООП), която признава правото на битие на Израел. Повечето западни страни я одобряват като формален представител на палестинците.
Кой ръководи в Газа?
От 2007 година линията Газа се ръководи от войнстващите ислямисти от Хамас. Организацията отхвърля опцията за кротичък развой с Израел. Групировката показва заличаването на Израел като своя цел.

В продължение на години от линията Газа се изстрелват ракети към територията на Израел. Въпреки това офанзивата, която стартира на 7 октомври, съставлява трагична ескалация на неведнъж избухвалия и преди този момент спор.
Защо линията Газа е изолирана?
Откакто Хамас пое властта през 2007 година, линията Газа е избрана от Израел като „ вражеска територия “. И до през днешния ден тя остава в огромна степен изолирана. Израел управлява достъпа до нея по земя, въздух и море.

Хамас продължава офанзивите си против Израел и ги разказва като „ самоотбрана “. В предишното това докара до 4 съществени военни спора с израелската войска – в интервала 2008-2009 година, през 2012 година, през 2014 година и през 2021 година.

Блокадата на Газа значително се споделя и от единствения ѝ различен комшия – Египет. Икономическата изолираност на ексклава докара до фрапантно утежняване на живота на популацията, живеещо в беднотия. Около 40% от жителите на линията Газа сред 15 година и 24 година са безработни.

Липсата на вероятности, изключително за младите, способства за способността на Хамас да продължава да активизира поддръжка.
Как линията Газа се доставя с артикули?
Между Израел и Газа има контролно-пропускателен пункт за хора – в Ерез, както и контролно-пропусквателен пункт за артикули – в Керем Шалом и Суфа. Граничният пункт за Египет се намира в Рафах.

Вносът на артикули се управлява прецизно от Израел, в това число с цел да бъде предотвратена контрабанда на оръжия. Границата с Египет също постоянно е блокирана. Когато това стане, Хамас се пробва да внася нелегално артикули посредством мрежа от тунели.

Ивицата Газа в огромна степен е подвластна от интернационалната помощ, като по данни на Организация на обединените нации на нея разчита към 80% от популацията. Ситуацията е изключително сложна за многочислените бежанци, които към момента живеят в лагери и са напълно подвластни от доставките на помощи.

Ивицата Газа страда и от постоянни спирания на тока. Често електричеството има единствено по няколко часа дневно. Водата също е незадоволителна. Голяма част от жителите не разполагат с достъп до чиста питейна вода. Здравната система също е подвластна от интернационалната помощ. Тя е мощно претрупана, изключително във време на военни спорове с Израел.

*Текстът е публиикуван в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР