Ивановден е един от най-празнуваните имени дни – според статистиката

...
Ивановден е един от най-празнуваните имени дни – според статистиката
Коментари Харесай

От кал да е, Иван да е! Честит празник, именници!

Ивановден е един от най-празнуваните имени дни – съгласно статистиката към 180 хил мъже у нас носят името Иван, а дружно с производните излиза, че през днешния ден честват над 300хил именици!Св. Йоан Предтеча. Празникът е самобитно продължение на Богоявление (Йордановден). Докато на 6 януари се отбелязва явяването на Бог при река Йордан, на 7 януари, се уважава светецът, направил тайнството на кръщението на Иисус – Йоан Кръстител.

Наричан още Йоан Предтеча, поради това, че предсказва явяването на Спасителя, Йоан се ражда в фамилията на Закария и Елисавета. Двамата дълги години нямали дете, само че Архангел Гавраил се явява на Закария в храма и му възвестява зачеването на сина му. Ражда се в същата година, когато се ражда и Иисус. Когато навършил 29 години, Йоан почнал да проповядва и да предсказва, а година по-късно кръщава Христос в река Йордан.

Икона - Св. Йоан Кръстител - посребрен обковИнтересно е по какъв начин намира гибелта си. Юдейският цар Ирод се опитвал да съблазни дамата на брат си – Иродиада. Станал очевидец на това, Йоан се обръща към него с думите „ Ти не би трябвало да я имаш! “. След тези думи е затворен в тъмницата. На рождения си ден Ирод дава угощение, а дъщерята на Иродиада – Саломе, танцува за него. След танца, в символ на признателност, той се заклева да й даде каквото изиска. Саломе попитала майка си какво да изиска, а тя дала отговор: „ Главата на Йоан Кръстителя! “. За да извърши клетвата си, Ирод издава заповед Йоан да бъде обезглавен, а главата му да бъде донесена на тепсия на танцьорката. Иродиада подрежда отсечената глава да не бъде заровена с тялото, защото се страхувала да не възкръсне. За това заравят главата му на скрито място. Но нейната придворна Йоана не може да търпи главата на един божи човек да стои заровена по този начин безчестиво – изравя я и я занася в Йрусалим, където е заровена в Елеонската гора.

Традицията с къпането в студените януарски води на реките и езерата на доста места продължава и през днешния ден. Вярва се, че който се изкъпе по време на ивановите студове, ще бъде здрав през цялата година! След отминаването на „ мръсните дни “ народа гледа напред към новата година с религия и упования за здраве и благодат! „ Голям сняг – огромен резен “ гласи националното вярване. А в действителност снегът е вода! Ако по Ивановден земята е „ изкъпана “ посредством снега, посевите няма да измръзнат, а и ще има задоволително вода през лятото. Сняг на Ивановден е знак, че на Петровден ще има горещина. Народът е споделил „ Ивановите студове и Петровите жеги! “.

Пътна Икона - “Св. Пророк Йоан Кръстител “Ивановден е прочут и като деня на кумството и братството. Младите фамилии, който са се оженили през последната година, посрещат с богата софра кумовете си. А те ги „ къпят “, като ги напръскват с вода. За здраве се „ окъпват “ и ергените, момите и всички именици. От тук потегля и обичая на имен ден именика да бъде посипан с вода – да го пречисти и да бъде здрав и цветущ.

Името Иван значи „ Божа берекет “. Едно време се е вярвало, че с цел да бъде блажен дома, в него наложително би трябвало да има Иван. Ако се случело да няма – наричало се предмет с името Иван. Може би от там идва „ От тиня да е, Иван да е! “. Ивановците нормално са чудати хора, имат огромни сърца, само че и собствен личен манталитет, дават доста, само че и изискват доста. А дали е по този начин – кажете ни вие съгласно вашите наблюдения!

На Ивановден честват Иван, Иванка, Ваня, Ивайло, Иво, Йоан, Йоана, Ивета, Ивелин, Ина, Калоян и техните производни. Да бъдат здрави и честити!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР