Иван Урумов е роден на 10 май 1856 г. в

...
Иван Урумов е роден на 10 май 1856 г. в
Коментари Харесай

Роден е Иван Урумов, български ботаник

Иван Урумов е роден на 10 май 1856 година в Ловеч. Произхождат от заможно семейство. Учи в Ловеч, Габрово и класическа гимназия в Писек, Чехия (1873 – 1877). Работи като преподавател в Ловеч (1877 – 1879). Следва естествени науки във Виена (1879 – 1880). Завършва компетентност ботаника в Хайделберг (1883 – 1885).
След завръщането си в България е преподавател в продължение на 40 години в Ловеч, Габрово, Русе и Търново. Училищен контрольор в Ловеч, Плевен и Търново. Автор на първите български учебници по ботаника, зоология и минералогия.
 Отбелязваме Деня на Европа Отбелязваме Деня на Европа
Денят на Европа е отдаден на мира и обединяването в Европа. Има два обособени посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май...
Иван Урумов изследва редовно българската флора и събира мостри от непознати на науката типове и български ендемити. По самодейност на Иван Урумов доста български учители събират растения. Някои от тях получават български имена и носят името на Иван Урумов: Урумово лале (Tulipa urumoffii Hay) е наречено по този начин от австрийския ботаник Август декор Хайек, на името на неговия изобретател. Освен с жълти, то се среща в България и с червени цветове. Други такива растения са Урумов лопен (Verbascum urumovii, Stoj. et Acht.), Урумов окситропис (Oxytropis urumovii Jav.), Урумов кривец (Chondrilla urumoffii), Урумов равнец (Achillea urumoffii), Урумов карамфил (Dianthus urumoffii).
Основни писания на Урумов са „ Принос към българската флора “ и „ Материали по българска национална медицина “.
Урумов е един от създателите на Българското ботаническо сдружение през 1923 година Действителен член Българско книжовно сдружение от 1904 година Председател на Природо-математическия клон на Българска академия на науките (1924 – 1925).
Паметна плоча на професорите-дарители от Ловеч Стефан Ватев, Анастас Иширков, Михаил Минев, Стефан Петков, Тошко Петров, Беню Цонев, Иван Урумов, Константина Караденчева-Скопакова
 Роден е Йоханес Брамс Роден е Йоханес Брамс
Йоханес Брамс е немски композитор, пианист и диригент, един от водещите представители на романтизма в музиката. Роден в Хамбург в л...
Иван Урумов е член на Инициативния теоретичен комитет за написване и напечатване на поредицата „ Ловеч и Ловчанско “. Автор е на 17 публикации по тематиките ботаника и история. Първи написа биографиите на Васил Радославов, Иван Драсов и Марин Поплуканов. Дарява 5000 лева персонални средства за издаване на поредицата.
Урумов е почетен член на Ловчанското читалище „ Наука “, на което подарява 1200 книги за читалищната библиотека. Дарител е и за: изграждане на читалищната постройка, църквата „ Св. Богородица “, безплатната ученическа столова и Ловчанското културно – благотворително сдружение в София.
Награден е през 1936 година с медал „ Свети Александър “ III ст. за принос в българската просвета. Улица в Ловеч е наименувана „ Академик Иван Урумов “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР