Иван Попов е основният виновник“ Пловдив да се превърне в

...
Иван Попов е основният виновник“ Пловдив да се превърне в
Коментари Харесай

Иван Попов, автор на идеята за втори гребен канал: Готов съм...

Иван Попов е главният „ провинен “ Пловдив да се трансформира в международен гребен център. През последните 10 години той е ръководител на организационния комитет на Световното състезание по гребане. А от 2011 година насам градът одобри 9 огромни шампионати в този спорт.

Името му стои и зад концепцията за така наречен втори гребен канал. Проектът отлежава от години в Общината, само че локалната власт по този начин и не съумя да  обезпечи пари за оборудването.

Какви ще са изгодите на града от него?

 

- Г-н Попов, тези дни стана ясно, че втори гребен канал в Пловдив няма да се строи най-малко до 2028 година, когато изтича срокът на настоящия Общ организационен проект (ОУП) на града. Това демонстрира обновената екологична оценка на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Как ще коментирате?

- Още не съм се срещнал с оценката на Регионална инспекция за опазване на околната среда, нито с претекстовете за това решение, само че по наше мнение този план е извънредно значим за развиването на града ни. Вторият канал, като се изключи че ще затвърди репутацията на града ни като международен гребен център, ще донесе на съгражданите ни доста изгоди - съвременна градска среда, нов парк, водна повърхност за спорт, занимания и лов на риба.

Идеята на концесията, която лансираме, е да се сътвори среда, където хората в действителност да могат да се забавляват и любуват на свободното си време. Това съм го видял по света. Например в Белград има една атрактивна зона и тя е част от реката. Всеки ден и изключително през уикенда там е цялостно с хора. Идват да се забавляват, да се къпят във водната повърхност.

- Основните митинги против плана ви идват от опасенията, че Гребната база ще бъде заградена, че ще се лее бетон за паркинги, че ще има всеобща сеч на гората.

- С нищо сегашната гора няма да пострада. Ще бъде изчистена и завършена като парк.

Ако получим зелена светлина за плана ни, ще бъдат засадени нови дървета. Плановете ни са към дублиращото водно оборудване всичко да се оформи във тип на огромен зелен парк. Няма да се налива бетон, ще бъде зелена повърхност и съвременна градска среда.

- А какво ще се случва с този канал през зимата?

- Да, както виждате, и в този момент имаме един канал от 200 декара, в който не се позволяват фенове на водния спорт, защото пречат на тренировките на професионалните спортисти. През зимата това дублиращо трасе ще се изпразва, тъй че в него да остават по 20-тина сантиметра вода, и то ще се трансформира в естествена ледена пързалка. Ето още една атракция за града и за пловдивчани.



Основна цел на плана е да притегли доста повече хора от града и страната към водните спортове. На доста места по света съм виждал сходни спортни центрове. На този принцип е развъртян и каналът в Мюнхен - всяка събота и неделя локалните се изнасят на разходка или за спорт покрай водата - там, където температурите са по-ниски.

- Пловдив има ли упоритости и за последващи огромни надпревари по гребане?

- Имаме и упоритостите, само че имаме и условието към Световната федерация, в случай че изградим доблиращото водно оборудване, да имаме подсигурени постоянни международни надпревари от най-голям сан. Бизнес логиката е следната: ще създадем инвестиция и нейната възвръщаемост е обвързана освен с тази от развлеченията на водния парк, само че и с годишното наличие на международната гребна общественост в Пловдив.

Като уредници на надпревари по гребане не можем да се оплачем от липса на интерес към Гребния ни канал - за 10 календарни години направихме 9 огромни надпревари. Това е положително равнище и ние би трябвало да го запазим.



Много бъдещи международни шампионати по гребане ще бъдат обслужвани от това оборудване. Всичко това ще носи доста изгоди и реклама на Пловдив. Състезанията способстват и за развиването на туризма в града ни. Той може да печели 15-20 милиона лв. годишно от тях. Само от 2015 до 2017 година по време на международните шампионати, които сме организирали тук, нощувките в хотелите на града са се нараснали с 25%. Всеки път за надпреварите идват над 3000 състезатели, треньори, съдии, публицисти, механически екипи и посетители, фенове за най-малко седем дни. Пловдив не би трябвало да се отхвърля от тези огромни мероприятия.

- Дали обаче чужденците ще бъдат предизвикани да дойдат точно в Пловдив?

- Към днешна дата нашият план е показан на доста високо равнище в Световната федерация.

Но с цел да имаме достъп до повече международни шампионати по гребане за мъже и дами, Пловдив би трябвало да има своя паралелен канал, който да служи за загряване на състезателите и за евакуиране след финала - такива са международните правила и стандарти. В Пловдив имаме положителни климатични условия и стоим в добра позиция в Европа, където обичайно се организират множеството международни шампионати. Известно е, че страни като Австралия, Съединени американски щати, Канада, Бразилия или Нова Зеландия са водещи в гребането и имат построени бази в цяла Европа. Нашата цел е да ги притеглим тук, в Пловдив.

- До каква степен планът ви нарушава екологичното равновесие в зоната?

- От екологична позиция няма спънка за построяването на втори канал - това е решението на Върховния административен съд, който отсъди: „ Допустимо е “. Важно е да се знае, че в плана за дублиращия канал е и построяването на екопарк “Марица “ върху 650 декара, с който се покачва публичната значителност на територията - това е една естествена ботаническа градина, в която се възвръщат и езерните местообитания. Преди 4 години, през 2018-а, това мнение на съда беше обжалвано от Сдружение с нестопанска цел „ Граждански надзор - Защита на животните “. Административен съд - Пловдив още веднъж отсъди в наша изгода, а позицията на Регионална инспекция за опазване на околната среда бе, че нямат искания и оборудването може да бъде издигнато.

Аз съм човек, който е израснал на Гребната база. Сега съм подготвен да вложа близо 20 млн. евро в този план. Вярвам че той е верният за града ни!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР