Иван Иванов е начело на Българска асоциация на водите, а

...
Иван Иванов е начело на Българска асоциация на водите, а
Коментари Харесай

Шефът на ВиК - Шумен ще управлява държавния ВиК холдинг за 1 млрд. лв.

Иван Иванов е отпред на Българска асоциация на водите, а в този момент и на държавната конструкция - Български ВиК холдинг

© Мария Съботинова Министерство на районното развиване направи първата действителна стъпка към сформирането на държавния ВиК холдинг, който държавното управление реши да направи около водната рецесия в Перник и задели за него 1 милиарда лева От ведомството оповестиха, че през днешния ден са назначени управителните органи на холдинга, като за ръководител на управителния съвет е определен шефът на Българската асоциация по водите Иван Иванов, а другите двама членове са досегашният шеф на ВиК - Шумен, Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, който е някогашен началник на регион Самоков на ВиК - София.

Илиян Илиев е избран да управлява оперативно новата конструкция, разясняват от Министерство на регионалното развитие. Управителният съвет е бил определен през днешния ден от надзорния съвет на холдинга, който пък е назначен от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Предстои регистриране на холдинга в Търговския указател.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кои са хората отпред

Иван Иванов е ръководител на Сдружение " Българската асоциация по водите - БАВ " от 2012 година Източник от ВиК бранша го дефинира като способен и прецизира, че е израснал от специалист до изпълнителен шеф на " Софийска вода ". Справка в Търговския указател сочи, че сега няма присъединяване във компании.

Илиян Илиев идва от ВиК - Шумен, само че в предишното - към 2013 година, е бил шеф и на ВиК - Ловеч, както и член на Комисията по енергийно и водно контролиране. Илиев е и съучастник в огромен поземлен бизнес, твърди източник на " Капитал ". Имал е присъединяване в " Про -Агро ", в този момент благосъстоятелност на зърнопроизводителят Ангел Ангелов и сина му. Илиев е имал дялове още в " Агрошанс 2000 ", " Профекс " и други компании. Запознати с ВиК бранша го дефинират като " позитивен воин, който може да взима решения ".
Илиян Илиев

[МРРБ]
Председател на надзорния съвет пък е проф. Николай Лисев - началник на катедра " Хидравлика и хидрология " в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). В състава на съвета влизат представители на Министерство на регионалното развитие - Юра Йорданова-Витанова и Атанас Бояджиев, както и Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов от катедра " Водоснабдяване и канализация " на УАСГ.

Бързо начало

Министерският съвет сътвори холдинга с решение от 16 януари 2020 година, откакто концепцията за него бе стартирана от премиера Бойко Борисов в края на декември 2019 година Тогава Борисов изясни, че задачата е " да може по-добре да се управлява инфраструктурата и да се вършат поправки и рехабилитация на водопроводната мрежа ".

Принципал на холдинга е районният министър, а уставният капитал е 1 милиарда лева Целта в новата конструкция да влязат всички държавни ВиК сдружения и по този начин ръководството им да се централизира. Холдингът ще е възложител на публични поръчки за ВиК инфраструктура, само че няма да разпорежда търгове, финансирани от оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ". Европейските планове ще се ръководят от локалните ВиК оператори, които са бенефициенти.

За холдинга към този момент се приготвят и огромни планове като ремонта на язовир " Пловдивци " и водоснабдителна система " Дунав ", излиза наяве от обществени изказвания на премиера и министрите. Поредна липса на конкурс

На 27 април за шеф на водоснабдителното сдружение в Шумен е вписана Жанета Георгиева-Панайотова. Досега тя е била основен счетодовител на ВиК оператора. Засега няма разгласен конкурс за нов шеф на локалния оператор, излиза наяве от уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.
В момента ВиК - Шумен, е изправено пред огромни провокации. Обявени са публични поръчки за над 100 млн. лева по оперативна стратегия " Околна среда ", а контракт за финансиране към момента няма. Същевременно градът постоянно остава без вода поради проблемите с довеждащия тръбопровод от язовир " Тича ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР