Иван Гайдаров Картовите разплащанията при онлайн пазаруване набират все по-голяма

...
Иван Гайдаров Картовите разплащанията при онлайн пазаруване набират все по-голяма
Коментари Харесай

Картовите разплащания набират популярност за сметка на наложения платеж


Иван Гайдаров

Картовите разплащанията при онлайн извършване на покупки набират все по-голяма известност за сметка на наложения платеж, който губи позиции. Това е един от главните заключения от изследване на настройките на потребителите при онлайн извършване на покупки, извършено от “Ноема” по поръчка на “Visa Европа”. Според проучването разплащането по електронен път е желано от 26% от българите, или 8 проценти пункта повече спрямо 2016 година Същевременно наложеният платеж се припознава като най-хубав вид от 38% от интервюираните, което обаче е с 3% по-малко от стойностите, измерени през 2016 година За все по-големия интерес към онлайн разплащанията приказва и обстоятелството, че 20% (18% през 2016 г.) от респондентите са безапелационни, че неналичието на сходна опция би ги отказала от извършване на покупки в даден интернет уебсайт.

 1

“Това е първата година, в която разплащанията с карти при онлайн извършване на покупки надвишават тези с натрапен платеж. Такава беше наклонността и в предходните години, само че през тази потребителското държание несъмнено се насочва към разплащането по електронен път. Все повече консуматори са подготвени да се откажат от онлайн извършване на покупки, в случай че тази алтернатива не съществува. Тя се трансформира във значим фактор и от ден на ден търговци осъзнават тази нужда. За страдание към момента има доста уеб сайтове, в които можеш да поръчаш онлайн, само че не можеш да платиш по този начин”, разяснява Красимира Райчева, управител на Visa за България.

Проучването затвърждава и трендовете за стоките и услугите, които българският консуматор избира да пазари в интернет. Най-често това са облекла и обувки (64%), техника (39%), почивки (42%) и книги (21%). Две категории означават осезателен растеж по отношение на 2016 година - възнаграждение на битови услуги, налози и такси (14% по отношение на 11% през 2016 г.) и самолетни билети (22% по отношение на 15% през 2016 г.).

Стабилно нарастване бележи и броят на българите, които пазарят онлайн няколко пъти седмично. През 2017 година този индикатор може да бъде отвеян към 10% от потребителите - 3 процентни пункта повече от 2016 година 41% вършат покупки през интернет няколко пъти месечно, а 21% единствено един път за същия интервал. Като цяло българският консуматор избира да се разплаща с дебитна карта (26%). 7% от респондентите пък считат кредитната карта за по-удачен вид.

Онлайн търговията е и един от секторите, в които апелът “Изберете българското!” намира реализация – 42% от интервюираните пазарят най-често в български онлайн магазини. На второ място се подреждат огромните интернационалните търговци (23%), следвани от други интернационалните интернет магазини (18%) и уебсайтовете за групово извършване на покупки (18%). Най-важните критерии, които образуват избора на онлайн магазин, си остават безплатната доставка (67%), богатият избор на артикули (54%), съществуването на сертифицираща система (52%) и опциите за закупуване на ваучери за понижение (30%).

Основните аргументи от ден на ден консуматори да се обръщат към онлайн търговията са няколко – удобството, пестенето на време, улеснението при онлайн разплащания, лесното следене на персоналните финанси и така нататък

Въпреки позитивните резултати за България в бранша на онлайн търговията, мениджърът на Visa за България Красимира Райчева е безапелационна: “Имаме доста да работим, с цел да догоним останалите страни от Европейски Съюз, когато става дума за картовите разплащания. На този факт обаче не би трябвало да се гледа единствено от негативната страна, тъй като това ни дава доста благоприятни условия, върху които да се концентрираме. Има доста капацитет за бизнес и развиване в тази посока”.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР