итуацията не е никак добра. Вчера в Европа имаше повече

...
итуацията не е никак добра. Вчера в Европа имаше повече
Коментари Харесай

Вирусолог от Кеймбридж: Смъртността при COVID-19 е до 15 пъти по-висока oтколкото при грипа

итуацията не е по никакъв начин добра. Вчера в Европа имаше повече регистрирани новозаразени в сравнение с в Съединени американски щати. България, както и доста други страни, минават през така наречен втора вълна на ковид. Случаите на инфектираните се усилват, тъй като имаше интервал, в който доста от строгите ограничения паднаха, пътувахме повече, срещахме се повече с други хора. Това разяснява в ефира на вирусологът към университета в Кеймбридж и съветник към Организация на обединените нации доктор Велислава Петрова.

"COVID-19 не е просто един грип "

"Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока при другите възрастови групи. Идеята, че се основава изкуствена суматоха, не дава отговор на действителността ", безапелационна бе тя.

Според вирусолога стъпките, подхванати у нас, са в цялостен унисон с тези по света.

"Ефектът върху стопанската система, както и доста други фактори, несъмнено би трябвало да бъдат взети поради ", споделя доктор Петрова.

Тя добави, че при започване на настоящата втора фаза се заразяват доста повече младежи, а при тях смъртността е по-ниска. Тези младежи обаче неизбежно се срещат с по-възрастни от тях, което за жалост щяло докара и до по-голяма смъртност, счита доктор Велислава Петрова.

Д-р Петрова вижда няколко детайла към COVID-19, които всеки би трябвало да вземе поради.

Единият от тях са маските, споделя тя.

"Важно е да се знае, че когато СЗО взема решение, то е подбудено от редица фактори. В началото на пандемията нямаше задоволително налични маски и защитни средства и това е повода те да се употребяват и предлагат с приоритет от здравния бранш. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по напълно друг метод. Въпросът дали маските могат да ни предпазят даже не стои на дневен ред ".

Колективният имунитет е другото значимо нещо, счита експерт доктор Петрова.

"Този метод освен е неетичен, само че и не е подсилен от научни данни. Тази тактика разчита на обстоятелството, че когато си възпален един път, то повече няма да можеш да бъдеш инфектиран от вируса. При COVID-19 обаче това изобщо не е правилно. Има доста случаи, в които човек бива инфектиран наново от инфекцията ", споделя доктор Петрова.

По думите ѝ построените антитела не значат наложително, че няма да можем да се заразим още веднъж. В доста от случаите те допринасяли за по-лекото превозване на заболяването.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР