ИТН ще се опита да повтори неуспешния сценарий от 46

...
ИТН ще се опита да повтори неуспешния сценарий от 46
Коментари Харесай

ИТН иска да управлява с кабинет на малцинството, но със свой мандат в 47 НС

ИТН ще се опита да повтори несполучливия сюжет от 46 Народно заседание и да предложи собствен кабинет на малцинството, в случай че държавното управление на Кирил Петков падне и в случай че партията получи трети мандат от президента Румен Радев.

Това стана ясно от обясненията на зам.-председателя на Народното събрание Ива Митева ден след решението на Слави Трифонов да отдръпна поддръжката на Има Такъв Народ за кабинета.

Митева призна, че провокирането на нови избори сега не е нужно и " даже е рисково ", само че даде сигнал, че няма да има връщане обратно за партията в кабинета " Петков ".

" Друг кабинет с мандат на " Продължаваме промяната " аз считам, че не бихме подкрепили. Ще се опитаме да съставим държавно управление на " необятното единодушие ", сподели тя в Нова ТВ.

Тя отхвърли планове на Има Такъв Народ да поддържа и мандат на ГЕРБ, които биха получили опция да образуват кабинет като втора политическа мощ.

" Мислим за трета алтернатива. Тази настройка не работи, ще търсим друго решение. Не са възможни Политическа партия и ГЕРБ, по-скоро ще се повтори предлагането ни от 46 Народно събрание - кабинет на малцинството с мандат на Има Такъв Народ ", сподели тя.

Такава алтернатива беше задействана несполучливо през лятото на 2021 година, когато Слави Трифонов предложи собствен партиен кабинет с претенденти за министри отпред с Пламен Николов. Мандатът по този начин и не се реализира, откакто останалите политически сили не дадоха поддръжка за тази настройка, изключително поради противоречиви оферти като Петър Илиев.

За разлика от 46 Народно събрание - в този момент Има Такъв Народ не е първа, a e пета политическа мощ и няма конституционна гаранция, че ще получи мандат при вероятно раздробяване на настоящата изпълнителна власт.

Ива Митева начерта сюжет, при който Кирил Петков може да се окаже без потребни ходове даже в случай че направи опит да не внася оставките на Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Александър Николов и Радостин Василев в Народното събрание.

Ако това не се случи, министерствата би трябвало да бъдат ръководени от техните заместници - те обаче също са от квотата на Има Такъв Народ.

При състояние, че Политическа партия вероятно не получи поддръжка за нови претенденти за четирите министерства, Петков би могъл да изиска избор на съмнение, да му бъде пожелан избор на съмнение от опозицията или " самичък да подаде оставка ".

Митева твърди, че напускането на обединението от Има Такъв Народ е било " предстоящо от всички " политически сили в ръководството.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР