Италия реши да поднови спорно споразумение с Либия от 2017

...
Италия реши да поднови спорно споразумение с Либия от 2017
Коментари Харесай

Италия подновява спорно споразумение за мигранти с Либия

Италия реши да възобнови противоречиво съглашение с Либия от 2017 година за финансиране и образование на либийската брегова защита със съдействието на Европейски Съюз, с цел да бъде спряно потеглянето на мигранти към Европа, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Външният министър Луиджи ди Майо оправда автоматизираното възобновяване на съглашението за още три години от 2 ноември, като се аргументира, че понижаване на италианската помощ би могло да се отрази на активността на либийската брегова защита и да докара до това повече мигранти да потеглят към европейските крайбрежия, до нещастия в Средиземно море и утежняване на изискванията в мигрантските приемни центрове.

Ди Майо означи, че за две години съглашението е понижило дебаркиранията на мигранти в Европа от 170 хиляди през 2016 година на 2200.

" Гардиън " отбелязва, че в границите на съглашението с подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление в Либия либийската брегова защита стопира лодки на мигранти в морето и изпраща пасажерите назад в страната, където съгласно филантропични организации те са изправени пред мъчения и злоупотреби.

Сделката бе контрактувана през февруари 2017 година в опит да се спре притока на бежанци и мигранти към Сицилия. Италия се съгласи да образова, екипира и финансира либийската брегова защита, в това число и предоставяйки четири плавателни съда за наблюдаване.

Ди Майо сподели: " Документът може да бъде изменен, само че не може да отхвърли, че той понижи броя на идващите и смъртните случаи в морето ".

Според източници, близки до италианското държавно управление, промените може да включват стратегии за изтегляне за презаселване на търсещи леговище и ограничения, които да подсигуряват наличието на филантропични организации в либийските центрове за задържане. Не е ясно дали Триполи ще се съгласи с такива промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР