Италия одобри пакет на стойност 9 млрд. евро за смекчаване

...
Италия одобри пакет на стойност 9 млрд. евро за смекчаване
Коментари Харесай

Италия налива 9 млрд. евро в икономиката и повишаване на енергийната сигурност

Италия утвърди пакет на стойност 9 милиарда евро за намаляване на въздействието на високите цени на силата, увеличение на добива на газ и опазване на запасите преди началото на зимата, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Мерките ще доведат до увеличение на тазгодишния бюджетен недостиг до 5,6 % от брутното вътрешно произвеждане от авансово плануваните 5,1 %.

Новото дясно държавно управление на Джорджа Мелони утвърди указ, съдържащ новите правила - първият стопански документ на кабинета след двучасово съвещание.

В изказването на министерството на финансите се споделя, че повече от една трета от тези 9,1 милиарда евро ще бъде употребена за удължение на данъчните облекчения за компаниите, въведени от предходното държавно управление.

Те бяха финансирани до ноември и ще бъдат удължени до края на годината. Намаляване на акцизите върху бензина, което би трябвало да изтече на 18 ноември, също ще бъде удължено до края на декември.

Сред новите ограничения също по този начин е и тази, че сдруженията ще могат да уреждат енергийни сметки в до 36 вноски по скица, която включва държавна гаранция при положение на несъблюдение на заплащанията.

Държавата също по този начин ще се откаже от данъчно облагане на спомагателните хонорари на чиновниците, с цел да им помогне да покрият сметките си за сила, до най-много 3000 евро на служащ.

За да се ускори енергийната сигурност, пакетът планува 4 милиарда евро за увеличение запасите на газовите складове преди зимата като се разреши на държавната компания Gestore dei Servizi Energetici (GSE) да резервира някои стратегически ресурси, добити през втората половина на тази година.

Съгласно предходен проект Рим бе дал на GSE 4 милиарда евро, с цел да купува газ и по-късно да го продава на компании с отстъпка до края на годината, като изплати приходите на държавната хазна.

Поради спада на цените на газа в този момент държавното управление споделя, че GSE може да задържи газа за своите ресурси и да го продаде до края на март 2023 година

Освен това се подвига лимита за заплащания в брой от идната година до 5 000 евро от досегашните 1 000 евро - стъпка, която съгласно критиците ще улеснява укриването на налози.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР