Италия обсъжда закон, налагащ строги петцифрени глоби за вандализъм на

...
Италия обсъжда закон, налагащ строги петцифрени глоби за вандализъм на
Коментари Харесай

Италия може да налага петцифрени глоби за вандализъм на културни обекти

Италия разисква закон, налагащ строги петцифрени санкции за вандализъм на културни обекти, съобщи АП.

На съвещание във вторник италианското държавно управление утвърди предлагането, подкрепяно от министъра на културата, което ще вкара налагането на санкции с размери сред 10 000 и 60 000 евро.

Дясното държавно управление на италианския министър председател Джорджа Мелони има болшинство в Народното събрание, тъй че се чака предлагането да бъде признато като закон безпроблемно.

По думите на министъра на културата Дженаро Санджулиано почистването на фасадата на двореца Палацо Мадама – постройката на италианския Сенат, която се трансформира в обект на вандализъм през последните месеци, е коствало 40 000 евро.

Преди няколко дни деятели, настояващи за предприемането на повече дейности за справяне с световното стопляне, изсипаха черна багра във шадраван на Бернини в подножието на Испанските стълби в Рим. През 2015 година холандски футболни почитатели оставиха празни бутилки от бира във водата на същия шадраван.

„ Нападенията на монументи и обекти на изкуството предизвикват стопански вреди за всички “, изясни Санджулиано. „ За почистването са нужни високо профилиран личен състав и потреблението на доста скъпи машини. Извършителите на тези дейности би трябвало да поемат и финансовата отговорност. “

През юли 2022 година италиански екоактивисти залепиха ръцете си за защитното стъкло на емблематичната картина „ Пролет “ на Сандро Ботичели в Галерия " Уфици " във Флоренция. От музея споделиха, че с помощта на стъклото, което е било сложено като защитна мярка преди няколко години, шедьовърът не е бил развален.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР