Италия избира между популисти, радикали, управляващото ляво и Силвио Берлускони

...
Италия избира между популисти, радикали, управляващото ляво и Силвио Берлускони
Коментари Харесай

Много звезди и малко мечти в Рим

Италия избира сред популисти, радикали, ръководещото ляво и Силвио Берлускони

Още по тематиката
Инвеститорите наблюдават несигурните италиански избори

Дясноцентристкият блок на Берлускони ще завоюва най-вече гласове, само че без работещо болшинство
26 фев 2018
Защо бягат младите италианци

Италия страда от същия проблем като Източна Европа - към 10% от популацията е зад граница, а миграцията на млади и дейни хора се ускорява. Изборите няма да решат това
23 фев 2018
Защо Берлускони се завръща

Бившият италиански министър председател се показва като проевропейски политик и опция на популизма
4 фев 2018
Стари муцуни, популисти и евроскептици

Несигурните италиански избори още веднъж ще изправят на нокти Европейски Съюз
11 яну 2018 Ако желаете да разберете какво е италианската политика през днешния ден, започнете от Джулия Сарти. Тридесет и една годишната красива юристка е типична италианка - може да приказва половин час, без да спре даже да си поеме мирис, размахва разпалено ръце и изяснява всичко в елементи. Сарти също по този начин е представител на най-популярната партия в страната сега - придвижването " 5 звезди ", което се чака да завоюва изборите на 4 март. Тя е в него още от основаването му през 2007 година, сега е народен представител и член на комисията " Антимафия ". Движение " 5 звезди ", споделя Сарти по време на среща с няколко непознати публицисти в пицария в Падуа, е друго от останалите - то не желае политици с присъди, не желае нещата да не престават постарому и се старае да слуша хората, а не да ги лъже. Дни след този диалог, също типично по италиански, името на Сарти е забъркано в величествен скандал. Оказва се, че тя е част от депутатите на придвижването, които не са изпълнили обещанието си да превеждат част от заплатите си във фонд за кредитиране на дребен и междинен бизнес. Сумите възлизат на десетки хиляди евро и няколко депутати са изключени от партията. Сарти не е, тъй като декларира, че прехвърлянията са били нареждани, само че не са стигали по виновност на някогашния й (вече) другар.
Джулия Сарти попадна под обстрела на медиите, когато стана ясно че не е изпълнила едно от предизборните си обещания да връща част от заплатата си

Това е единствено един от многото кавги, избухващи все по-често с наближаването на вота. И демонстрира, че да се ориентираш в мътните води на италианската политика тези дни е даже по-сложно, в сравнение с нормално - освен за задграничните публицисти, а за самите италианци. Над 30% от тях настояват, че не са решили за кого да гласоподават. Силно евентуално е никоя от партиите да не успее да направи държавно управление, само че даже това е мъчно за предугаждане, тъй като Италия опитва с нов тип изборна система. И защото приказваме за третата по величина стопанска система в Европейски Съюз (ако не броим Великобритания), тази неустановеност може да повлияе отрицателно и на възобновяване на еврозоната, която сега се радва на същински подем.

Новите на небосклона и безконечният Силвио

Последните изследвания от февруари, преди да бъдат влезе предизборната възбрана за оповестението им, демонстрират, че придвижване " 5 звезди " води, следвано от лявата Демократическа партия, " Форца Италия ", " Северна лига " и по-малки обединения. Но придвижването, учредено от комика Бепе Грило и представящо се за твърда съпротива на цялата политическа прослойка, отхвърля към този момент да приказва за каквито и да било обединения, което ще направи първото му място неизползваемо, защото никоя партия няма да е способна да ръководи сама.

Левите партии, водени от някогашния министър председател Матео Ренци, падат в изследванията от октомври насам, след референдума за автономност в Северна Италия, а и поради обстоятелството, че към момента се намират в държавното управление на Паоло Джентилиони. " Левите след Ренци се разпаднаха. Не изглеждаха обединени, а единствено се караха ", изяснява журналистът от Il Fatto Quotidiano Eлеонора Бианчини.
Берлускони не може да заема пост до 2019 година, само че евентуално ще е в мощна позиция след 4 март

[Reuters]
Това изважда напред един позабравен състезател, който още веднъж свети - безконечният Силвио Берлускони. Неговата " Форца Италия " е в коалиция със " Северната лига " и е доста допустимо тъкмо Берлускони да назначи идващия министър председател. Макар самият той да не може да заема държавни постове до 2019 година поради присъда, 81-годишният политик и предприемач играе добре с електората си от домакини, безработни и пенсионери, споделя Бианчини. " Може да ви звучи необичайно, само че Берлускони към момента е значим. Ако не вярваш на " 5 звезди ", отчаян си от Ренци, страхуваш се от " Северната лига ", то Берлускони е твоят излаз ", споделя Фабио Маджио, общински консултант от " Форца Италия " в Педероба и претендент на изборите.

Без държавно управление - отново добре

Почти невероятно е да се предвижда точното систематизиране на местата, тъй като това ще са първите избори по нова система - една трета мажоритарна и две трети пропорционална. Също по този начин италианският закон разрешава образуваните преди изборите обединения да се скапват и да се договарят нови, тъй че нищо не е изключено - даже " отровна " коалиция сред крайнодясната " Северна лига " и популистите от придвижване " 5 звезди ". Най-сериозните разновидности обаче са този сред Лигата и Берлускони и " немската алтернатива ", за която не се приказва доста.

" Всички чакат огромна коалиция след изборите, само че никой не желае да го каже обществено ", споделя някогашният кадър на " Форца Италия ", в този момент самостоятелен общинар в Падуа, Карло Паскуалето. Съюз сред Ренци и Берлускони наподобява чудноват за страна, която е отвратена от статуквото, само че би бил пожеланият избор за доста хора - от бизнеса до европейските сътрудници, за които това би означавало постоянна предвидимост. Проучване на Bloomberg измежду икономисти демонстрира, че максимален % (38%) чакат неспособност за съставяне на държавно управление, а 33% чакат огромна коалиция. Парадоксално, само че в обстановката в Италия сега даже неспособност да се образува ново държавно управление би било по-добра алтернатива от ръководство на " 5 звезди ", считат икономистите, тъй като следователно евентуално ще се предоговори поддръжка за сегашния кабинет на Джентилионе.
Даниеле Лаго не желае промени, поради което не харесва изборите

Същото считат и хора от бизнеса. " Промените са неустойчивост. Италия няма потребност от още такава ", споделя Даниеле Лаго, шеф на компанията за мебели и интериорен дизайн Lago Design. Той, както и други като него, са удовлетворени от ръководещите център-леви, само че са недоволни, че " бойскаутът " Ренци е хвърлил страната в неопределеност с подаването на оставка през декември 2016 година

Италия за италианците

Големият въпрос, който може да реши изборите, е миграцията. Италия остава главната " врата " към Европейски Съюз, като по южните й крайбрежия се изливат десетки хиляди пришълци. С опълчването на Централна Европа на концепцията за " квоти " за разселване и със засиления надзор по немската и френската граница италианските градове се трансформират от краткотрайни в непрекъснати спирки за новопристигащите. В момента по разнообразни калкулации в Италия има до 500 хиляди души без документи - мигранти с отхвърлен статут, които няма по какъв начин да бъдат върнати назад, защото липсва механизъм, споделя Елеонора Бианчини. " Лявото се прави, че не вижда този проблем. Но той ще реши до 1/3 от вота. Става дума за голям брой хора, които не знаят за кого да гласоподават, двоумят се и позицията на партиите по този проблем ще е значима ", споделя Бианчини, която е създател на книга за " Северната лига ".

Лигата е най-радикална. Нейният водач Матео Салвини предлага моментална и всеобща депортация на тези хора към Африка. Италия и сега екстрадира мигранти, само че процесът е муден и безценен и е комплицирано да се види по какъв начин ще бъде забързан. Натрупването на напрежение обаче е явно. След като през януари нигерийски преселник беше обвинен в убийството на млада жена в южния град Мачерата, локален деятел на Лигата, завит в италианското знаме и фрапантен " Италия за италианците ", стреля по мигранти и рани 6 души. " Този човек е нарушител. Но възприятието през днешния ден е, че Италия е завладяна. На това чувство би трябвало да се отговори законово, не с език на омразата ", споделя различен общински консултант от партията на Берлускони (и сътрудник на Лигата), Клаудио Бергамин.

Лидерът на лявата Демократическа партия в район Емилия-Романа Паоло Калвано показва, че неговата партия също желае предоговаряне на Дъблинския правилник, който връща мигрантите в точката на влизане в Европейски Съюз. " Италия страда от това. А левите партии страдат, тъй като прегърнахме глобализацията, а не можем да се оправим с следствията от нея ", споделя той.
" Чувството е, че Италия е завладяна ", споделя съветникът от " Форца Италия " Клаудио Бергамин

Лявото държавно управление контракти договорка с либийските милиции, които управляват брега, което докара до спад на броя на идващите. Правозащитни организации споделят, че милициите стопират лодки, като стрелят по тях. Но Италия е привикнала да прави тези взаимни отстъпки със съвестта си. Берлускони преди време имаше сходно съглашение с Муамар Кадафи, а Европейски Съюз в този момент има такава договорка с Турция.

Европейският подем и италианският застой

Другият огромен въпрос е стопанската система. Тя още веднъж пораства (с 0.9% през 2016 година и с 1.5% през 2017 съгласно ЕК), само че Италия е една от дребното развити страни, които не са достигнали нивото отпреди рецесията. Безработицата остава над 10%, а измежду младите, които не престават да имигрират с бързи темпове, е 34.7%. Бизнесът изнася и създава от ден на ден, само че защото става дума най-вече за дребни и междинни компании, равнищата на наемане на нови хора остават ниски, както и заплатите, съпоставени с европейските съперници.

Берлускони дава обещание да понижи данъчната тежест и да вкара плосък налог от 23%, което би било първият подобен опит на равнище огромна развита стопанска система. Предвид равнището на събираемост на налозите в Италия той може и да се окаже сполучлив. Движение " 5 звезди " са по-радикални: повсеместен базов приход, минимална пенсия от 780 евро, огромна промяна на пенсионната система.
Огромна част от италианските компании са дребни и междинни фамилни компании, които не наемат доста нови хора макар растежа на стопанската система

Изчисленията на икономисти демонстрират, че нито една от партийните стратегии няма да докара до понижаване на съотношението външен дълг - Брутният вътрешен продукт, което все още е 133% съгласно МВФ. Но това не тормози изключително политиците, тъй като към този момент никой не желае да приказва за фискална дисциплинираност. Настоящият министър на районното развиване и кохезия Клаудио де Винченти желае от Европа " правила, които ще ни разрешат да растем. Например съфинансирането на европроектите да не се брои към бюджетния недостиг, тъй като това са планове, към този момент утвърдени от Европа, за които ние би трябвало да влагаме ", споделя той.

Бъдещите спечелили са доста по-крайни. " Искаме с други страни в Южна Европа да приказваме за политиките към тази част на континента. Не сме срещу Европа, а против тази Европа, основана на една валута. Не може постоянно да сме под товара на задълженията си ", споделя Джулия Сарти в отговор на въпрос дали са срещу еврото. Референдум за излизане от еврозоната ще има, споделя тя, само че не в този момент.

Това изяснява за какво пазарите гледат със спотаен мирис към Рим. Еврозоната претърпява дребен подем с растеж от 2.5%, само че Италия е огромната незнайна. Франция беше измъкната от прегръдката на крайнодясното от Еманюел Макрон, Германия се опря на безконечната Ангела Меркел и необятната коалиция. Италия е доведена до положение, в което се надява на Силвио Берлускони, тъй като той е " поръчител за европейския път ", както споделя Клаудио Бергамин.

Даниеле Лаго, предприемачът от Падуа, споделя, че страната също има потребност от подем. " Италия би трябвало да може да мечтае още веднъж ", показва Лаго. Това за жалост не е измежду вариантите на 4 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР