В Индия се провеждат най-мащабните избори в света. Страната е

...
В Индия се провеждат най-мащабните избори в света. Страната е
Коментари Харесай

Неизтриваемото мастило, което поставят при най-мащабните избори в света

В Индия се организират най-мащабните избори в света. Страната е освен страната с най-многобройното население, само че е и най-голямата народна власт на планетата. Затова и вотът е разграничен на няколко етапи, заради което изборите не престават към 6 седмици.

Право да гласоподават имат на 969 милиона души – които, откакто дадат гласа си, ще бъдат белязани. В дословен смисъл. С лилаво неизтриваемо мастило, с което ще бъде намазан показалецът им. С помощта на „ мастилото за гласоподаване ” се предотвратяват измамите и дублирането на гласове, настояват локалните управляващи.

След като дойде в секцията и идентичността му бъде доказана посредством персоналната му карта – левият показалец на гласоподавателя се оцветява с лилава линия. Мастилото остава там в продължение на две седмици – без значение от това какъв брой постоянно човек си мие ръцете. На пръв взор този способ наподобява много първичен, само че е потвърдил своята успеваемост през последните седем десетилетия.

А мастилото се създава от една единствена компания в страната, която пази в строга загадка формулата му. „ От премиера до елементарния човек и филмовите звезди – всички са длъжни да демонстрират своя обагрен в лилаво пръст ”, декларира пред Си Ен Ен Мохамед Ирфан, който е изпълнителен шеф на Mysore Varnish and Paints Limited - държавната компания, която освен създава, само че и доставя лилавото мастило до всички изборни секции в страната.

„ Този виолетов белег се е трансформирал в знак на демокрацията и е знак на изборите в страната ”, акцентира Ирфан.

Служителите във фабриката в  Майсор – град в югозападния щат Карнатака, са работили в продължение на месеци, с цел да подготвят съвсем 2,7 милиона шишенца с скъпото мастило. Това е и най-голямата поръчка в историята на компанията, показват от управлението ѝ. Всяко шишенце съдържа задоволително мастило, с цел да бъдат белязани към 700 души.

А същинската мощ на мастилото е в тайната му формула, която е основана през 1951 година. и От тогава не е променяна. Според Мохамед Ирфан компанията му е „ обвързана да пази в строга загадка точните съставки ”. Въпреки това той разкрива, че мастилото съдържа сребърен нитрат, който при прикосновение с кожата и излагането на светлина се оцветява в присъщия виолетов цвят.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР