Италия гласува за намаляване на размера на парламента на страната

...
Италия гласува за намаляване на размера на парламента на страната
Коментари Харесай

Лявоцентристите в Италия обявиха изключителна победа на изборите

Италия гласоподава за понижаване на размера на Народното събрание на страната с повече от една трета. Почти 70% от хората са дали своят вот за смяната, като съвсем всички гласове към този момент са преброени.
Броят на депутатите в долната камара на Народното събрание ще бъде понижен от 634 на 400. Сенатът също ще бъде понижен.
Референдумът беше прокаран от Движение "Пет звезди ", част от ръководещата коалиция, което твърди, че този ход ще понижи разноските.
Той се организира дружно с няколко основни районни избори, където резултатите бяха възприети като неуспех за крайнодесния водач на "Лига " Матео Салвини и подтик за левоцентристите, които са част от съдружното държавно управление на премиера Джузепе Конте.
Общият брой на депутатите и сенаторите ще бъде понижен от 945 на 600. Промяната към този момент беше прокарана в Народното събрание.
Но трябваше да бъде подкрепена от референдум, тъй като променя конституцията. Промените ще би трябвало да бъдат направени преди изборите през 2023 година
Външният министър Луиджи Ди Майо, върховен представител на Движение "Пет звезди ", дефинира резултата като "исторически ".
"Можем да се върнем към естествен парламент с по-малко привилегии и 345 места по-малко ", сподели той.
Миналия октомври "Пет звезди " съобщи, че рационализирането на Народното събрание ще спести на страната 1 милиарда евро за 10 години.
Критиците обаче настояват, че този ход ще отслаби демокрацията.
Лидерът на опозиционната "Лига " Матео Салвини се стремеше към положителни резултати на изборите, само че наподобява десницата печели единствено източната област Марке. Тя остава на власт в други две области.
Лявоцентристката Демократическа партия резервира три области, които към този момент ръководи, в това число Тоскана и Пулия съгласно съвсем цялостните резултати. Кандидатът на левия център в Тоскана Еугенио Джани разгласи, че триумфът на левоцентристите е "изключителна победа ".
Във Венето на североизток известният президент на "Лига " Лука Зая завоюва съкрушителна победа със 75.9% от гласовете. На него се гледа като на евентуален партиен противник на Салвини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР