Италия е на път към нови предсрочни избори, след като

...
Италия е на път към нови предсрочни избори, след като
Коментари Харесай

Скандал в Италия - пак няма правителство

Италия е на път към нови предварителни избори, откакто изборът за нов министър председател на страната на Движение " Пет звезди " и Северната лига Джузепе Конти не беше признат от президента на страната Серджо Матарела.
53-годишния правист Конти, който е ново лице в политиката, беше номиниран в сряда (23 май), като трябваше да удостовери номинацията и да показа лист с министрите на президента за утвърждение. Италианският президент обаче не хареса номинирания за министър на стопанската система в кабинета на Конти - Паоло Савона. Савона е някогашен министър на икономическото развиване на Италия - в интервала 1993-1994 година, и намерено пази тезата за излизане на страната от еврозоната.
" Мога да ви уверя, че използвах най-много старания и внимание, с цел да завърша сполучливо тази цел и го направих в климат на цялостно съдействие с водачите на политическите сили, които ме предложиха ", съобщи Конте пред медиите, съобщи БГНЕС.
По-рано президентът Матарела разгласи, че в случай че се слагат условия, няма да даде утвърждението си за новия кабинет, препоръчан от спечелилите изборите партии.
Днес, 28 май, Матарела най-вероятно ще се срещне с икономиста Карло Котарели и може да му предложи да образува кабинет.
Карло Котарели е бил част от Международния валутен фонд. Като шеф на надзорния финансов орган на Италия по разноските през 2014 година се застъпва за режим на икономии. Тогава той имаше желание да работи за редуциране на бюджетните разноски в Италия с 32 милиарда евро.
" Данъците в Италия са по-високи спрямо другите европейски страни. Това понижава нашата конкурентоспособност. Все още разполагаме с необятно поле за деяние, да понижим бюджетните си разноски и да повишим успеваемостта ", съобщи тогава Котарели.
Междувременно и Движение " Пет звезди ", и Северната лига желаеха от Матарела да дефинира дата за предварителни избори. Лидерът на " Пет звезди " Луиджо ди Майо даже разгласи, че ще опита през Народното събрание да започва процедура за свалянето на президента Серджо Матарела. Ди Майо съобщи, че счита да изиска активирането на член 90 от конституцията на Италия, който позволява да бъде упрекнат президентът за " висше изменничество " или " нарушаване на Конституцията ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР