Италия блокира доставките на ваксината на AstraZeneca към Австралия, използвайки

...
Италия блокира доставките на ваксината на AstraZeneca към Австралия, използвайки
Коментари Харесай

Италия блокира доставки на AstraZeneca към Австралия

Италия блокира доставките на имунизацията на AstraZeneca към Австралия, употребявайки за първи път неотдавна показана регулация на Европейския съюз – ход, с който рискува да провокира отрицателен световен отзив.

Решението визира 250 700 дози от препарата на британско-шведската компания, съобщи Bloomberg.

Съгласно така наречен механизъм за бистрота на износа, страните би трябвало да осведомят Европейската комисия за своите решения да блокират или разрешат износа на ваксини отвън блока.

Европейски Съюз образува указател за следене на експорта на препарати против COVID-19 през януари на фона на спор с AstraZeneca за това дали извършва договорните си отговорности с общността.

Схемата разрешава на националните управляващи да блокират избрани доставки отвън рамките на Европейски Съюз, в случай че сметнат, че дадена компания не съблюдава споразуменията за доставяне на страните членки, които е подписала, съобщи ДПА.

За разлика от другите биофармацевтични компании, AstraZeneca към момента не е доставила обещаните дози, а по-рано понижи и прогнозните доставки за първото тримесечие от 80 млн. до 40 млн., базирайки се на индустриални усложнения.

Решението на Италия може да възобнови опасенията, отразявани от мнозина, в това число Световната здравна организация, че Европейски Съюз се ангажира с увреждащ протекционизъм е миг, в който страните по света се надпреварват в имунизацията на популацията си поради бързо разпространяващите се разновидности на новия ковид.

Запитан дали упреква италианските управляващи за блокирането на доставката, австралийският министър председател Скот Морисън изясни, че е значимо договорите да се съблюдават. „ Определено са виновни за упражняването на правото на несъгласие, което са имали при процеса в Европейски Съюз във връзка с доставките, идващи към Австралия “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР