Провал за Байдън и силна атака на Тръмп. Така могат

...
Провал за Байдън и силна атака на Тръмп. Така могат
Коментари Харесай

Абсолютен кошмар. Какво видяхме на първия дебат между Байдън и Тръмп

Провал за Байдън и мощна офанзива на Тръмп. Така могат да се обобщят оценките след първия избирателен ефирен спор сред кандидатите за президент на Съединени американски щати Джо Байдън от Демократическата партия и републиканеца Доналд Тръмп .

Двамата ще се изправят един против различен на изборите през ноември. Тогава следва " преиграване на дуела " сред тях от вота през 2020 година, който беше извоюван от Байдън. Преди това сред 2016 и 2020 година президент беше Тръмп.

Първият спор сред тях беше доминиран от вътрешнополитически тематики - като положението на стопанската система, миграцията и абортите, само че двамата сблъскаха позиции и по въпроса за войната на Русия против Украйна и американската помощ за Киев.

Байдън е корав покровител на военната помощ за нападнатата страна, до момента в който републиканският му конкурент подлага на критика размера на помощите и в предишното е наричал Путин " талантлив " и " доста рационален ".

За 90-те минути, в които двамата спореха, Тръмп изрече голям брой погрешни и подвеждащи изказвания, а Байдън не пропусна да го нападна поради. Преди месец Тръмп беше приет за отговорен за подправяне на документи за да прикрие заплащането на пари против безмълвие на порнозвезда преди изборите през 2016 година

Въпреки това обаче съгласно анализаторите Байдън е този, който се е показал по-слабо на дебата. Кандидатът на демократите на моменти изглеждаше нефокусиран и не довършваше изреченията си.

" (Това) беше муден старт, само че имаше мощен край ", отбрани го обаче неговата вицепрезидентка Камала Харис .
Войната в Украйна
В четвъртък вечерта двамата кандидати за президент на Съединени американски щати излязоха на сцената на дебата без да се ръкуват и без аудитория в залата.

По тематиката за пълномащабното навлизане на Русия в Украйна актуалният президент и неговият предходник показаха разнообразни гледни точки.

Тръмп стартира с подигравка към Байдън, като сподели, че в случай че Съединените щати имаха „ същински президент “, то Путин не би нападнал Украйна.

„ Той знаеше, че не би трябвало да си играе с мен “, сподели Тръмп, имайки поради Путин.

81-годишният Байдън отвърна, като назова Путин „ военнопрестъпник “ и предизвести, че в случай че на Русия бъде разрешено да победи, Путин няма да спре до Киев.

„ Той е умъртвил хиляди и хиляди хора “, сподели Байдън.

От началото на войната администрацията на Байдън твърдо поддържа Украйна и нейния президент Володимир Зеленски .

Съединените щати са дали най-големия дял военна и финансова помощ за Киев, макар че последният утвърден пакет от помощ на обща стойност 61 милиарда $ беше отсрочен с към шест месеца, защото републиканските законодатели забавиха процеса.

„ Това е човек, който желае да се отдръпна от НАТО “, сподели за Тръмп Байдън. По-рано републиканският претендент в едно свое изявление сподели, че " да направи каквото си изиска " против страни от НАТО , които не заплащат за защита.

По-рано този месец Путин предложи неотложно преустановяване на огъня с Украйна, като сложи условия, които Киев към този момент беше отхвърлил няколко пъти. На въпрос за предлагането на Путин, 78-годишният Тръмп въпреки всичко сподели, че изискванията, изложени от съветския водач за преустановяване на войната, „ не са допустими “.

Едновременно с това обаче републиканецът назова Зеленски „ най-успешният търговец на света “ поради молбите за военна помощ на украинския водач.
Притесненията за възрастта на Байдън
Байдън е на 81 години, а Тръмп - на 78. Представянето на претендента на демократите обаче повдигна доста по-сериозни терзания за качествата му да изкара пълностоен президентски мандат.

Освен че изглеждаше изтощен и нефокусиран, Байдън постоянно не успяваше да отговори съответно на офанзивите на съперника си. Би Би Си дефинира представянето му като " препъващо се " и покрай " неуспех ".

Някои от изявленията на Байдън увисваха незавършени, а в един миг Тръмп се възползва от това и го нападна.

„ Наистина не знам какво сподели в края на това изречение и не мисля, че и той знае “, атакува го Тръмп.

" Тази към този момент беше безспорен призрачен сън за Байдън. Изглеждаше прекомерно остарял. И като че ли към този момент не е кадърен ", написа в " Екс " Джо Уолш , някогашен претендент за президент на Републиканската партия през 2020 година

" Тръмп си е Тръмп, всяка дума, излязла от устата му, е неистина и Тръмп си остава директна опасност за демокрацията, само че той завоюва този спор ", добави той.

Байдън „ в действителност стартира да се показва по-силно с напредването на дебата, само че до тогава мисля, че суматохата беше настъпила “, разяснява и Дейвид Акселрод , консултант на някогашния президент Барак Обама, по CNN.

„ Ще има полемики за това дали той би трябвало да продължи (в надпреварата) “, добави Акселрод.

Смяната на Байдън с различен претендент на демократите обаче към настоящия миг към този момент не наподобява допустима. Всичките 50 щата към този момент са провели своите първоначални избори и Байдън завоюва голямото болшинство от техните делегати.

Сега партийните структури не могат да го принудят да се откаже от кандидатурата си.

Президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година ще бъдат 60-ите поред. Те са планувани за 5 ноември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР