Италианското правителство официално въведе правилото “няма ваксина, няма училище”, пише

...
Италианското правителство официално въведе правилото “няма ваксина, няма училище”, пише
Коментари Харесай

Италия въведе правилото “няма ваксина, няма училище”

Италианското държавно управление публично вкара правилото “няма ваксина, няма училище”, написа Би Би Си, представени от БТВ. Законът Лоренцин, кръстен на някогашен здравен министър в страната, задължава родителите да слагат набор от наложителни ваксини на децата си, с цел да могат да ги запишат на ясла, детска градина и учебно заведение. Ваксините включват тези за варицела, морбили, заушка, рубеола и полиомиелит.

Децата на възраст до шест години ще бъдат автоматизирано изключвани от ясли и детски градини в случай че нямат наложителната имунизация. Учениците на възраст сред шест и 16 години няма да бъдат изключвани, само че родителите им би трябвало писмено да потвърдят, че децата им са имунизирани. В противоположен случай ги грози санкция от до 500 евро.

Законът влезе в действие на 10 март. “Всички имаха време да наваксат с ваксините”, разяснява актуалният здравен министър на Италия Гуида Грило. Заместник-приемиерът на Италия Матео Салвини искаше в допълнение отсрочване на мярката, само че датата по този начин и не беше изменена.

Всяка община позволява проблемите с имунизацията по друг метод. В Болония да вземем за пример управляващите са изпратили писма за изключване на родителите на близо 300 деца. Други 5000 имат пропуски във имунизацията.

Законът Лоренцин беше квалифициран от остарялото италианско държавно управление и до скоро не беше ясно дали изобщо ще бъде въведен на процедура. Настоящата коалиция в Италия даде обещание да отстрани наложителните ваксини, само че скоро размислиха. Причината законът въпреки всичко да бъде въведен е намаляващото покритие на имунизациите в Италия до под 80% от популацията. Според условията на Световната здравна организация покритието би трябвало да бъде 95%, с цел да се задейства така наречен “стаден имунитет”, който би трябвало да защищити хората, които заради здравословни аргументи не могат да бъдат имунизирани, както и дребните деца, към момента ненавършили нужната възраст за имунизация.

Новият закон влиза в действие с вярата страната да се пребори с възходящите случаи на морбили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР