Италианското правителство обсъжда възможността да се възползва от разрешението на

...
Италианското правителство обсъжда възможността да се възползва от разрешението на
Коментари Харесай

Италия поема контрол над Лукойл – Сиркуза – рафинерия №1 в ЕС, също оперираща през Литаско като нашия Нефтохим

Италианското държавно управление разисква опцията да се възползва от разрешението на Европейската комисия за краткотрайно вдишване на надзор над съветски собствености в Европейски Съюз като си върне властта върху най-голямата рафинерия в Евросъюза – продадения преди време на Лукойл нефтохимически комбинат в Приоло, близо до Сиракуза, Сицилия. Така Германия стартира процедура по лишаване от Русия на записания на територията на Федерална Република Германия Газпром.

Според италианските медии рафинерията продава към 22% от горивата в страната. Досега тя е преработвала единствено към 15% съветски петрол, само че през последните три месеца с експлоадирането на войната в Украйна те са скочили на 100 на 100. В нашия Нефтохим пропорцията за същия интервал е от две-трети на 100% .

Както описват специалистите, официално на пристана на комбината край Сиракуза дебаркират кораби под разнообразни знамена (само гръцкият транспорт на кремълски нефт скочи 3 пъти за 2 месеца), само че езикът, на който приказват моряците е един – съветски. Като произхода на черното злато.

" Никой към този момент не има вяра на Лукойл ”, разяснява Роберто Алози, който е общоприет секретар на Камарата на труда, тъй като е угрижен за работещите в комбината към 10 000 души – заводът е на процедура единствен шеф за 3 сателитни града.

Рафинерията Isab-Lukoil не е директна съветска благосъстоятелност, а е италианско сдружение, което е 100% благосъстоятелност на московската компания. Също като нашия Нехтофим сдружението се управлява през швейцарското Литаско. Това пък значи, че заводът не би трябвало непосредствено да попадне под наказания.  

Техният Шести пакет планува в Европейски Съюз да не бяде внасяна капка съветски петрол от идната 2023 година

" Когато преди 70 година са решили да създадат тук най-големия в Европа нефтохим, са решили да обезплодят тази територия. И в този момент, 7 десетилетия по-късно какво мислят да вършат: да затворят, да поздравят и да си тръгнат? ”, пита Себастиано Корсико, който от 38 година работи в комбината пред най-популярната италианска нет-медия fanpage – " поради работата оставихме всичко: природата, здравето, чистия въздух ”.

 

Пламен Валентинов

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР