Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини изведе своята крайнодясна

...
Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини изведе своята крайнодясна
Коментари Харесай

Макрон загуби от Марин льо Пен на евроизборите

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини изведе своята крайнодясна партия " Лига " до историческа победа на евроизборите. Според екзитпол на консорциума " Опинио " за публичната телевизия РАИ, " Лигата " печели 33,8 % от гласовете - най-хубавия резултат в своята история и съвсем два пъти по-висок от този, реализиран на миналогодишните парламентарни избори, заяви ДПА.

" Невероятен триумф е ", че " Лигата " стана " първа партия " в Италия, откакто бе отписана като " застрашена от изгубване единствено преди пет години ", сподели Салвини на конференция в партийната централа в Милано, предава Българска телеграфна агенция.

Френският президент Еманюел Макрон, един от най-големите поддръжници на концепцията за продължение на европейския план, загуби огромния двубой с крайната десница на Марин Льо Пен и това може да попречва упоритостите му за Стария континент, означи Агенция Франс Прес.

Крайнодесният " Национален общ брой " на Льо Пен победи с дребна преднина центристката групировка на Макрон, печелейки към 23,5 % от гласовете. Льо Пен съобщи, че този резултат е " победа за народа " и прикани за нови парламентарни избори, защото този избор съгласно нея е бил " референдум за неговите политики и даже за неговата персона ".

Въпреки успехите на Салвини, Льо Пен и на Найджъл Фараж в Обединеното кралство, предстоящият напредък на евроскептиците на европейските избори сякаш бе въздържан, означи Франс прес.

Председателят на испанското държавно управление Педро Санчес е огромният победител от вчерашния евровот в Испания - резултат, от който той ще се опита да се възползва, с цел да има повече тежест в Европа, означи Франс прес.

" Ние ще бъдем най-голямата делегация социалдемократи (в ЕП) и това е горделивост за нас ", само че и " огромна отговорност ", сподели Санчес. Неговата Испанска социалистическа работническа партия завоюва 32 % от гласовете и 20 от общо 54 места в Екологичен потенциал, изпреварвайки безапелационно главния си конкурент, консервативната Народна партия, получила 20 % от вота.

Тази победа ускорява упоритостите на социалистите да се прицелят в някой от висшите постове в Европейски Съюз, като това, съгласно партийни източници, най-вероятно ще бъдат тези на висш представител на Европейски Съюз по външната политика и заместник-председател на Европейската комисия, означи Ройерс.

Европейските избори бяха белязани и от триумфите на зелените партии, които се надяват да станат нужен събеседник в този политически пейзаж, който е по-фрагментиран отвсякога. Носейки се на гребена на международната активистка вълна за битка с климатичните промени, те направиха най-силното си показване в историята на европейските избори, означи Ройтерс.

Зелените приключиха ненадейно на трето място във Франция, в Германия са втори, удвоиха своя дял гласове във Финландия и Дания, пожънаха положителни резултати в Белгия, Холандия и Англия.

Партиите от обединението на Ангела Меркел в Германия би трябвало да си извлекат поука от вчерашните избори, на които записаха най-слабите резултати в историята си, задълбочавайки рецесията на идентичността на държавното управление. Резултатите още повече отслабват огромната коалиция на консервативния блок ХДС/ХСС (28,4 на сто) и социалдемократите (15,5 на сто), която откогато взе властта, ръководи без никакъв възторг и жар, а единствено минава от една в друга рецесия, означи Агенция Франс Прес.

Ако европейските избори са мярка за положението на Европейския съюз, едно нещо наподобява ясно: гласоподавателите упорстват за смяна, само че не и за изначално преразглеждане на европейския план. Въпреки че на евровота бе нанесен удар по ляво- и дясноцентристките партии, които преобладаваха в 40-годишната му история, не стана популистко " земетресение ", както предричаше Стив Банън, някогашния пълководец на американския президент Доналд Тръмп, означи ДПА.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР