Италианският президент Серджо Матарела възложи работата по съставяне на ново

...
Италианският президент Серджо Матарела възложи работата по съставяне на ново
Коментари Харесай

Посредник се наема с решаването на правителствената криза в Италия

Италианският президент Серджо Матарела разпореди работата по сформиране на ново държавно управление в ръцете на медиатор след оставката на премиера Джузепе Конте, предадоха ДПА и Ройтерс.
Още по тематиката
Матарела се обърна към ръководителя на долната камара на Народното събрание Роберто Фико и го натовари да посредничи сред политичеsките сили от предходната ръководеща коалиция, в опит тя да бъде съживена.

Държавният глава даде на Фико четири дни, с цел да реализира прогрес, заяви президентската канцелария. През последните дни самият Матарела също организира диалози с обособените партии.

Неуспех за сформиране на нов кабинет може да докара до предварителни избори и евентуално парализираща политическа рецесия, в миг, когато Италия е изправена пред пандемия от ковид и криза.

Матарела се стреми да бъде формирано провителство, което да остане на власт до края на парламентарния мандат през 2023 година Това обаче е мъчно постижимо в Италия, където нестабилните държавни управления са нормални.

46-годишният Фико е от популисткото " Движение " Пет звезди " и от 2018 година е ръководител на по-голямата парламентарна камара.

Името на този ляв политик неотдавна беше упоменато като вероятен нов министър председател, в случай че Конте не събере поддръжка, с цел да застане още веднъж отпред на кабинет.

Конте връчи оставката си във вторник, откакто дребна, само че основна за ръководството партия от обединението отдръпна поддръжката си.

Останалите съдружни сътрудници на Конте дадоха сигнал, че не престават да го поддържат, което му дава шансове още веднъж да оглави кабинета, в случай че откри спомагателна поддръжка, с цел да разполага с болшинство.

Коалицията на Конте се разпадна на 13 януари с отдръпването на партията на някогашния министър председател Матео Ренци " Италия вива ", поради спор по какъв начин да се употребява финансовата помощ от Европейски Съюз за възобновяване от пандемията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР